Přejít na obsah

Jak vytvořit LAN v bytě


Návštěvník bLaCk0uT
Přejít na řešení Vyřešil Adolf.Shitler,

Doporučené příspěvky

Návštěvník bLaCk0uT

Zdravím, 

mám objednaný byt v novostavbě a bylo mi řečeno, že do domu (a dále do bytových jednotek samozřejmě) bude zaveden CETIN optika (momentálně max 50 Mbit) a VODAFONE optika (do bytů po koaxu) 1000 Mbit. Samozřejmě budu chtít VF.
Ve standardu mám naprojektovaný ethernety do všech pokojů (bohužel jen CAT5, což limitně dává 1000 Mbit, ale připlatím jejich nahrazení kabelem CAT6A pro budoucnost), které ústí do komory, kde budou svedeny kabely do rozvodnice (STA, koax i optika + ethernety). Chci se zeptat, jak to pak reálně zapojím, aby mi šla VF TV v obýváku koaxem VF a internet do všech pokojů ukončených RJ45. Ve všech pokojích mám účastnické zásuvky TV + SAT + R a datové RJ45 zásuvky. 

Doufám, že to půjde tak, že VF koax nejdřív v komoře rozdělím na 2 větve. Jednu nedekodovanou (např. zásuvkou s F konektory, kterou mám momentálně doma) zapojím do koax v rozvodnici, čímž si pošlu nedekodovaný signál do uživatelských zásuvek v pokojích, a tedy až tam dojde k rozdělení signálů, k čemuž má dojít co nejblíže přijmači. No a na ethernet větev dám zásuvku s F konektory, za ní krátký koax z F DATA do modemu VF a do modemu připojím RJ45, čímž si vytvořím domácí LANku. Ano?

Předem díky moc za odvezvu
 

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník bLaCk0uT

Jenže tam všechny domy v širším okolí mají po drátech CETINU podle mapy zrychlujemecesko.cz 50 Mbit, což i píšu hned v úvodním dotazu. Je fajn, že v baráku je to připravené na budoucí upgrade, ale určitě to nemám zájem využít. Proto se ptám, jestli mi bude všechno fungovat pokud to zapojím jak píšu. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník bLaCk0uT

Ano, však taky píšu o připojení v bytech, co mi bylo řečeno. Reálně vím, že CETIN v okolí stojí za prd a jen jsem to zmínil pro úplnost, i když mě nezajímá.

 

Můžu dostat odpověď na VF koax jestli to bude fungovat kýženě?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Řešení
V rozvodné skříni na vstupu do bytu bude účastnická zásuvka, z níž datový výstup propojíš do kabelového modemu (a za kabelový modem si dáš nějaký switch pro ethernet s adekvátním počtem portů, kolik potřebuješ) a výstup TV pak zapojíš do domovního koax. rozvodu co vede po bytě (případně s nutností zesílení již v rozvodné skříni nebo použití rozbočovačů dle situace).
  • Souhlasím 1
  • Děkuji 1
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

  Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...