Přejít na obsah

Modem Vodafone Station


Ritchy

Doporučené příspěvky

Návštěvník Evzen
před 35 minutami, tomus napsal:

sehnat a používat nějaký alternativní modem je téměř nemožné, protože není téměř žádná nabídka

Tak to je klasicky problem "slepice-vejce", zeano...
Kdo by je nabizel, kdyz jsou uzivatelum k prdu, protoze jim je nikdo nepripoji (a pro osobni pouziti to nikdo prodavat nebude... kdo si doma nebo ve firme bude delat kabelovku).
Takze kdyby bylo modemy kam pripojit - a to nejak NORMALNE a bez obstrukci ze strany operatoru, asi jako se da pripojit s libovolnym telefonem! - tak by se nasel prodejce, zeano...

Argumenty "pripojoval by se kdejaky kram" jsou mimo - takto by slo argumentovat prakticky v jakekoliv jine lidske cinnosti a presto se tam nic takoveho nedeje...
Napr. s temi mobilnimi telefony - to jako taky bude operator argumentovat tim, ze "kdejakej blbec vytahne ze supliku 3G telefon a bude si stezovat, ze mu to nefunguje" a podminovat vstup do sve mobilni site tim, ze si koupis/pronjmens telefon od nej? Blbost...
Na silnici te taky pusti i s jinym autem nez jen "statem schvalenym a statem prodavanym"...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 28 minutami, cervotoc napsal:

@Marek-26 To si úplně Marku nemyslím. Právě že chceme naprostý minimum, úplný základ sítě. Modem, naprosto hloupý zařízení, a nebo bridge mód na VS, který nesmyslně chybí (vhledem k principiální jednoduchosti oproti routování, port forwardingu apod.).

 

Tohle je pěkná myšlenka, ostatně něco takového tady padlo vícekrát u předchozích zařízení. Ale v tom případě by VF potřeboval nejméně dvě zařízení. Jedno tohoto jednoduchého charakteru a druhé pro většinu uživatel, kteří do ničeho nevrtají a potřebují zařízení i s WiFinou "all-in-one".

Smutné je, že se tady můžeme strhat nad tím, co by se komu líbilo a co by potřeboval místo toho, aby se VF pochlapil s dodávkou spolehlivého a funkčního vlastního zařízení.

  • Premium
  • -
  • Základní
  • Vodafone Station
  • KrPole
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@cervotoc Myslel jsem tím možnost vlastního modemu.

@sodekcz Vlastně souhlas, kdyby byl jeden modem only k dispozici, spousta lidí by byla spokojena. Ale zas na druhou stranu je evidentně strašně těžké, dostat od vendora dobrý modem. Když si vezmu UBEE nebo CISCO (a to obzvláště mě překvapilo, co dodávalo), tak tam bylo takévých průšvihů. A pak ještě napasovat koncovou krabičku na CMTS a celý background.

  • Super
  • Premium 5G
  • 18+
  • Vodafone Station WiFi 6
  • Brüx
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

1 hour ago, Evzen said:

tak by se nasel prodejce, zeano...

To je problem - su len dvaja vyrobcovia DOCSIS 3.1 modemov/routerov s certifikatmi pre europsky kanalovy raster (inak sa CMTS nebude vobec bavit) - Arris a Technicolor, ani jeden nepreda nejakemu predajcovi/distributorovi, iba velkym operatorom! A ze nejaky polsky kseftar zohnal par kusov modemov na sivom trhu (bez autorizacie a samozrejme aj podpory) a Technicoloru sa neoplati s nim sudit/nahanat, vobec nic neznamena.. isty nemecky predajca s tym ma velke problemy a je tiez sivy trh. Poznam pripad, ked isty uzivatel Vodafone DE si dotiahol Arris DOCSIS 3.1 modem z Australie (operator NBN), kedze v Australii pouzivaju rovnaky frekvencny raster ako v Europe - ale je mu na dve veci, pretoze brandovany fw ma v sebe natvrdo nastavene ine frekvencie, takze marne hlada kanaly po zapnuti a ostane visiet.. ano, hw je rovnaky ako v europskej verzii, ale nema tam ako dostat spravny fw (kedze nema CMTS a ani password of the day).

Vodafone (korporat) testoval v 2016-2017 DOCSIS 3.1 modemy aj routery od Arrisu aj Technicoloru.. a tych cca 500 ks modemov Technicolor v DE (TC4400) je z testovacej serie pre Vodafone.

Firmware je velky problem - okrem AVM (ktory nema CableLabs certifikaciu a nevie fungovat ako modem v bridge mode) ziadny vyrobca DOCSIS modemov/routerov nepodporuje upgrade fw inym sposobom, ako z CMTS (a ten nemenovany nemecky predajca ponuka upgrade fw za peknych 30-50 EUR plus postovne.. pricom sa tym velmi nechvali, pretoze nema ziskany fw uplne legalnym sposobom), a napr. v sieti Vodafone DE bolo treba upgrade fw TC4400 pri zavadzani OFDM uploadu v sieti. Pochopitelne, ze vsetci operatori davaju ruky prec od vlastnych zariadeni zakaznika..

Upraveno uživatelem quadra2030
  • Super
  • -
  • Základní
  • -
  • Bratislava
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@ Evzen Kabelový modem by nebyl nijak atraktivní sortiment ani v případě, že by bylo možné jeho individuální použití v síti VF. Jinak si taky neumím představit, jak by případní prodejci třeba zajišťovali upgrade firmware nebo řešili nějaké technické závady, u kterých by nešlo jednoznačně určit, jestli jsou na straně zařízení nebo ISP. To není běžný router, který lze otestovat kdekoliv na prodejně. Tady by se muselo vše nejspíš zasílat až k výrobcům, protože jedině ti mají CMTS a mohou modemy testovat - a to pak dobu reklamace pochopitelně notně prodlužuje.

Pokud jde o připojování krámů, tak svoje by mohli vykládat třeba majitelé televizorů s DVB-T2 bez HEVC, jenž využívají terestriální příjem. Vidí jenom černou obrazovku a slyší zvuk - takže nikoliv, že se tak neděje, ale není to vůbec nic neobvyklého, že se na trhu objevuje zboží, jenž je reálně k ničemu (kdysi jsem se sám takto vypekl s mobilem Siemens S25, který měl podporovat WAP, ale bohužel měl ale pouze verzi 1.0, zatímco CZ operátoři tuto verzi vynechali a šli rovnou do 1.1, jenž byla u Siemensu S25 k lejnu). Dneska jsou to také různé LTE modemy (obvykle individuální dovoz z Číny - Ali), kde chybí pásma, která zdejší mobilní operátoři používají. A tak by se dalo pokračovat dál...
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Evzen

@quadra2030 Ale to ja vsechno vim, pamatuju si, ze o tom tady opakovane pises... coby defacto jediny, ktery do toho opravdu nejak vidi, na rozdil od vetsiny ostatnich, kteri akorat papouskuji vselijaky jedna pani povidala, aniz by poradne rozumeli tomu, co papouskuji.

For je v tom, co je pricina a co az nasledek...

Je-li situace na evropskym trhu takova, ze uzivateli nikdo vlastni zarizeni nepripoji, proc by existovalo vic vyrobcu pro evropsky kanalovy rastr?! Logicky nikdo nebude vyrabet neco, co nema kdo kupovat.
Jednoduse NEVERIM, ze by to bylo naopak - ze by tristni situace s 'modemovou svobodou' byla dusledkem nedostatku dostatecne pestreho trhu (jakoze by operatori fakt chteli, no ale kdyz stejne neni co pripojovat, tak co...)... To je nesmysl.

 

@Adolf.Shitler No vsak ano, ja vim, ze existuji ruzna zarizeni, ktera "jsou k nicemu"... Ale to je prene to, o cem pisu - ze nikdo nebrani lidem, aby takova zarizeni pouzivali... a ano, kazdej je v tom pak sam, ale tak to odpradavna bylo a nikdo s tim nikdy nemel zadnej problem.

Omezuje te snad nekdo tak, ze bys mohl pouzivat jen "nekym schvaleny" DVB-T2 prijimac (pod zaminkou toho, "abys s tim nemel zadny problem")?! Samozrejme, ze ne...

Zakazuje ti snad nekdo, aby sis zkusil zprovoznit ten LTE modem/telefon, kterej nema nektery pasma? Ne, nezakazuje... Kdyz ti neco nefunguje, je to tvuj problem. A opacne - kdyz to funguje, vsechno je OK.

A ty vymluvy, jak "je to vsechno slozity zprovoznit a janevimco" - boha jeho, to zni, jako by kabelovej internet byl hned po letech do vesmiru to nejslozitejsi, co clovek zatim dokazal 🙄. Jenom v IT je prinejmensim uplne stejne slozity prakticky cokoliv jinyho!

Upraveno uživatelem Evzen
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Evzen Mas urcite pravdu, ze to je pricina vs nasledok - ale to na skutkovom stave nic nemeni.. a historicky kablove siete mali vzdy CPE (Customer Premise Equipment, koncove zariadenia) vo vlastnictve operatora, Nemecko je v tomto anomalia, nemeckym kablovym operatorom trvalo dva roky po schvaleni zakona, kym ako-tak spojazdnili moznost vlastneho CPE.. a samozrejme zakon uz neriesi, kde mas take vhodne zariadenie zohnat (kedze VF/KDG aj exUPC/Unitymedia si stanovili tvrde technicke podmienky na zakaznicke CPE, ktorym vyhovuju iba modemy/routery poslednej generacie DOCSIS 3.0/3.1, ktore samozrejme musia mat europske certifikaty).. a podla toho to tak aj vyzera.

Provideri sa samozrejme nehrnu do nejakej vacsej podpory takych zariadeni, ani to zakaznikom neulahcuju.. ale to ich neospravedlnuje ako v pripade Vodafone, ze nie su schopni spustit bridge mode na ich vlastnom CPE (rozpravocky o firmware pozname).

@Adolf.Shitler Ved to tak v DE aj je, ze si ten nemenovany predajca TC4400 kupil/zaobstaral vlastnu CMTS a ponuka plateny upgrade fw (nie v ramci zaruky 😀), vyrobca s tym nechce nic mat (ani taky modem neupgraduje), pretoze z jeho pohladu ma robit podporu zakaznikom operator, ktory tie kramy od neho kupil.

  • Super
  • -
  • Základní
  • -
  • Bratislava
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak ono by úplně stačilo, kdyby Vodafone nabídl, třeba tři zařízení na výběr, modem, a dva routery, ovšem kvalitní a hlavně nezmršené vlastním fw, tak jak to dělá u ostatních zařízení např. VDSL modemů, samozřejmě s možností odkupu a přenosu mezi zákazníky. Když máte kvalítní all in one zařízení např. Fritzbox, tak není třeba za to navěšovat další vlastní routery, ikdyž chápu, že někoho to baví.

  • 150 Mb/s
  • -
  • Komplet
  • Compal bridge, 4x CA modul
  • Praha
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@ Evzen Tak on ti nikdo nebrání ani dnes, aby sis připojil k síti VF vlastní modem. Akorát nebude fungovat, ale připojit ho klidně můžeš :D
Teď vážně - tím, že operátor umožní používat pouze svoje vlastní modemy, zabraňuje situacím, kdy lidé budou mít něco, co připojit technicky nepůjde. Z čehož pak logicky začnou vznikat problémy, protože BFU sotva pochopí, že jeho "vysněný modem z Bazošu" se hodí akorát jako zarážka dveří proti průvanu. A operátor mu bude muset vysvětlovat, proč připojení možné není (a BFU to stejně nepochopí a bude si akorát myslet, že s ním chce ISP vydrbat). Takže VF to dělá zcela správně a poslední krůček k dokonalosti je jak již někdo psal výše - posunout předávací rozhraní z účastnické zásuvky na LAN a hotovo.
Jinak kabelový internet z pohledu operátora, který poskytuje služby klientům v řádu několika set tisíc, zase není tak triviální, jak to navenek může vypadat.

@ retron Není "kvalítní all in one zařízení", protože každý user má svoje specifické požadavky, co má zařízení umět (a samozřejmě kolik má zařízení stát), takže nikdy se nelze zavděčit všem. Namátkou někdo chce v routeru USB pro připojení tiskárny, další ho chce kvůli připojení disku na sdílení souborů, jiný požaduje VLAN, někdo dokonce možnost připojení DECT telefonů atd. To je prostě z pohledu ISP nemožné jakkoliv řešit a úplně tedy bude stačit, aby VF Station šlapal v bridge a každý si za něho mohl pověsit co je libo. A pro BFU nechat možnost obyčejného routeru, nejlépe s tím, že kromě změny hesla na WiFi tam nepůjde nic jiného dělat.
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

  Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...