Přejít na obsah

WiFi Mesh systém


Návštěvník cajky

Doporučené příspěvky

Návštěvník cajky

@quadra2030 Mesh system ma smysl vsude, pokud to pomuze 🙂 pro me hlavne i v tom, ze podle toho, co jsem odsledoval, tak by to melo byt i hrozne jednoduche, jelikoz ja jsem na tyhle veci lempl bohuzel.

No, jak jsem byl nadsenej z Mesh systemu, tak jste mi to nadseni sebrali nejak 😞
Dokonce i TP-Link Deco M5 na ktery jsem precetl jen samou chvalu, tak mi tu nedoporucujete.

Ja jsem dva roky zpatky zkusil router kolem 1500 a zmena nebyla zadna, proto uz se routerum tak nejak vyhybam a hledam jine reseni. Nicmene o dva roky roky pozdeji a o dosti drazsi router by toho uz mohl zvladnout vic, mysleno Asus RT-AC86U.
Ja hlavne potrebuji neco vazne jednoduchecho, co pripojim a ono hned pojede nejlepe, jsem proste lempl na tohle no.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

1 hour ago, Evzen said:

Aha, tak proto jsi se svymi nazory na  WiFi tak nejak "mimo realitu" 😉
Jestli se nepletu, tyhlety kanaly nejsou v Evrope urceny k beznemu pouziti, takze je v beznych firmwarech WiFi routeru nejde vubec nastavit.

No nejsem mimo realitu. Kanaly DFS (52 az 128) su legalne povolene v celej EU, samozrejme za urcitych podmienok - router musi periodicky skenovat pritomnost radaru a v pripade jeho detekcie preladit na iny (najcastejsie neDFS) kanal.. Mimochodom, ako potom mozu fungovat v EU WiFi AX zariadenia, ktorych hlavnym "prinosom" je 160 MHz pasmo? To totiz bez DFS kanalov nevytvoris ani nahodou.. aj ten Compal od UPC/VF podporuje tieto kanaly, preto sa stava, ze po zapnuti trva aj 10 minut, kym nabehne 5 GHz pasmo (lebo router skenuje DFS kanaly).

Druha vec je, ze minimalne v nasich koncinach sa neodporuca pouzivat kanaly 116-128, pretoze tam pracuju radary pocasia, ktore su citlive aj na slabe signaly v tejto oblasti (a rusia ich signal).

@cajky Ono to jednoducho vyzera, ale.. devil is in the details, ako sa vravi.. preto som odporucal zacat vykonnejsim single routerom (dva tyzdne v ramci doby vratenia by mali stacit na odskusanie), pripadne ked uz mesh, tak napr. starsiu generaciu Amplifi HD (router plus dva satelity stoja okolo 300+ EUR), ta je odladena a celkom stabilna, hoci je backhaul cez WiFi (co nemusim, ale malo by ti vyhovovat) aj design je celkom prijatelny (tzv. wife factor).

  • Super
  • -
  • Základní
  • -
  • Bratislava
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@ cajky Dražší router toho zvládne víc, ale ne u WiFi, kde je pořád nějaký limit co se týká výkonu a taky je potřeba počítat s tím, že nejenom dosah routeru ke koncovým zařízením, ale aby i koncová zařízení dosáhla na ten router (už to tady psal Tomus). O kabelu už bylo také psáno a pokud ho odmítáš, tak jediné jakž-takž schůdné řešení u MESH je, že v centru je router TP-Link (např. Archer C7) a na něho jsou přes WiFi přímo připojená jednotlivá zařízení MESH (nikoliv však z MESH do MESH mezi sebou!). Nějak to chodit bude, čas od času nějaké zařízení MESH nejspíš vytuhne a přestane komunikovat s routerem (bude stačit restart vytažením ze sítě 230V) a celé to bude na Pikaču, ale bude.

První údaj je rychlost na mobilu (měřená appkou Net Analyzer) u TP-Link Archer C7, druhá pak na MESH TP-Link RE300. Vzdálenost obou zařízení TP-Link od sebe cca 10m, přes dva rohy a dvoje dveře, v baráku samozřejmě okolních WiFi sítí ve 2,4 GHz jak najebaných, ale jenom 3 sítě v 5 GHz (zatím).

[IMG]https://i.imgur.com/EHZUWft.jpeg[/IMG]

  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník cajky

A proč nemůže být mesh mesh, ale měl bych k tomu systému kupovat ještě klasický router? Ten druhý údaj je pěkně pokrácená rychlost teda.

Upraveno uživatelem cajky
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V specifikacii Asus pise, ze napriek 4 antenam je iba 2x2 MIMO (rovnako ako RT-AX56U), cize anteny su pravdepodobne separatne pre 2,4 a 5 GHz pri AX55, pri AX56U su spolocne, ale vzdy su iba dva streamy, obidva routery maju rovnake rychlosti

802.11a : up to 54 Mbps
802.11b : up to 11 Mbps
802.11g : up to 54 Mbps
802.11n : up to 300 Mbps
802.11ac : up to 867 Mbps
802.11ax (2.4GHz) : up to 574 Mbps
802.11ax (5GHz) : up to 1201 Mbps

Rozdiel je v RAM (AX55 ma 256 MB, AX56U ma 512 MB RAM), 56U ma USB port.. uz len kvoli vacsej RAM by som kupil AX56U.. maloktore klientske zariadenie ma viac ako 2x2 radio.

  • Super
  • -
  • Základní
  • -
  • Bratislava
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

  Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...