Přejít na obsah

Agregace


Návštěvník otas

Doporučené příspěvky

Návštěvník otas

Ahoj, uvažuji o internetu+ TV od UPC. Chci se zeptat, jak je to s agregací. Operátor říkal, že žádna není, tudíž mám linku pro sebe.

Bydlím v Sušici. Děkuji Otas

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Dragokazov

Samozřejmě, že agregace je i u UPC, v ceníku se dočtete kam až můžete spadnout a bude to ještě stále ok, ale většinou rychlosti sktečně odpovídají. Skutečně neagregované (vyhrazené) linky se pohybují cenově 10x výše.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník TSY

Píše se tam cosi o minimální zaručené úrovni kvality, cca minulý rok, pár měsíců po té co zavedli ty nové rychlosti mi download trochu kolísal. Nyní je to ale už dlouhou dobu ok a těch 200 Mbits to dá kdykoliv.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Agregace je pritomna uz z principu fungovani DOCSISu (urcita vetev kabelove site je sdilena vice zakazniky).

Prakticky jde spis o to, ceho je kabelova sit dnes schopna: min. v Praze je k dispozici 16 sdilenych kanalu, kt. nabizeji az 800 Mbit/s sdilenych do konkretni vetve. Bezne modemy umoznuji agregovat az 8 kanalu, proto UPC s nimi nabizi max. 300 Mbit/s rychlosti.

S Compalem, ktery umoznuje agregovat az 24 kanalu, pak nabizeji i vyssi rychlosti (a cast jeho potencialu zustava nevyuzita).

 

Jina otazka je, kolik sdilene kapacity kdo realne vyuziva. Pri stomegabitovych pripojkach lidi nemaji moc data kam ukladat, takze sit je relativne volna (opet: zkusenosti z Prahy).

 

Prakticky: Na 200+ Mbit/s pripojce po vetsinu dne dosahuju plne rychlosti. Vyjimkou jsou obcas vecerni spicky, kdy rychlost klesa na sekundy o neco dolu, ale porad se drzi nad slibenou "zarucenou" rychlosti uvadenou v ceniku.

 

Upload jsem testoval nedavno a rychlost byla celou dobu testu (2+ dny) na slibovanych 20 Mbit/s.

 

Takze: za me z pohledu agregace dobry.

  • -
  • -
  • -
  • Compal, 3xCA modul
  • Praha
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Po letech...

Stále platí to, co psal zajdee. Neměl byste o ní drtivou dobu vědět. Ve chvíli, kdy se zvedne počet zákazníků/přípojek na jeden uzel (nebo se i plánuje na tento bod připojit nějaké nové objekty) a tím dojde k tomu, že ve špičce daná kapacita sítě nestačí, dochází k přidání/rozdělení optického nodu a tím se kapacita dvojnásobně navýší resp. se rozdělí jednotlivé přípojky z jednoho uzlu na dva. Samozřejmě to není věc, kdy někdo zmáčkne někde tlačítko, ale je to spojené s byrokracií, plánováním (je to investice) atp., takže to nějaký čas zabere, než k tomu dojde. Stejně tak Vodafone (a dělalo to i UPC v minulosti) neprodá např. 1Gbps tarif na tu část sítě, kde by to už potencionálně znamenalo problém (ovlivní to všechny na daném uzlu). Dochází pak k paradoxům, že třeba ve vedlejším domě si tarif objednat můžu, jelikož je napojen na jiný node nebo si chcete objednat tarif stejný jako má soused a Vodafone řekne, že na dané adrese je v současné chvíli nedostupný, protože vyhodnotili, že by nebyli schopni dodržovat nějaké vnitřní standardy týkající se kvality poskytované služby (a ty jsou mnohem vyšší, než jim ukládá zákon).

  • Super
  • Premium 5G
  • 18+
  • Vodafone Station WiFi 6
  • Brüx
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

  Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...