Přejít na obsah

Kostičkování HD programů.


Návštěvník dmatejek

Doporučené příspěvky

Návštěvník jobro

Mám stejnou zkušenost - HD kanály vyžadují "lepší" (silnější) signál. Zasunutím CI modulu v televizoru SONY Bravia nepatrně poklesne úroveň signálu. Technik, který mi zapojoval UPC mě ujistil, že v rozvaděči signálu nemám vložen žáden útlumový článek a úroveň signálu v zásuvce je v toleranci. Tj. jede to naplno... (Připustil možný útlum v kabelu mezi přízemím a 3.patrem, kabeláž je majetkem UPC).

Usoudil jsem, že jednáním z UPC nedosáhnu kýženého výsledku. Koupil jsem širokopásmový zesilovač-rozbočovač (+6dB), vřadil ho do kabelu mezi UPC zásuvku a televizor a je klid.

 

P.S.

Nevím z jakých standardů vychází UPC při stanovení síly signálu v účastnické zásuvce. Na kostičkování si stěžuje víc uživatelů, proto by měli v UPC svoje údaje přehodnotit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník YABAKA

Parametry signálu na zásuvce stanovuje ČSN EN 50083. Je ale divný, že vložením CA modulu do TV dojde k poklesu úrovně signálu, to je v TV něco špatně. A výpadky u HD nejsou kvůli HD, ale kvůli stupidní modulaci QAM256, která sice zvyšuje kapacitu multiplexu, ale zároveň přináší problémy s výpadky a je skutečně otázkou, jestli má UPC zapotřebí takto postupovat. Zlepšení efektivity frekvenčního spektra lze totiž dosáhnout víc způsoby, než jenom změnou modulace. Třeba vyházením SD duplicit, který jenom zabírají místo, když je totéž k mání v HD.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník mipo

Nesmysl. Stále ještě dost lidí má přístroje, které HD neumí a tím by byli odříznuti od přijímání programů, které jsou jen v HD a přitom zákon stanovuje právo na jejich příjem. Nebo by měl stát ze zákona poskytovat nové přijimače všem, kteří na ně nemají? Samozřejmě by bylo na to potřeba vybrat příslušnou částku formou daní.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník YABAKA

Zákon vůbec nestanovuje nějaký právo na příjem SD programů, to je teda skutečně nesmysl a třeba satelitní Skylink programy v SD postupně vypíná a nic se neděje. Kvůli pár lidem, kteří mají doma nějaký starý šroty, nemůže kabelovka přešlapovat na místě. Navíc pokud jsou ty SD programy v kabelovým DVB-T a v analogu, tak není důvod je nechávat i v kabelovým DVB-C, když je tam k mání i HD verze. Samozřejmě za předpokladu, že všechny dodávaný přijímače od UPC už budou jenom HD a ne nějaký muzeální Handany v SD.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník YABAKA

Jo? A kteří? Skylink má klientů furt stejně. Navíc kvůli přechodu na HD nebude nikdo ubývat, protože tento trend se nedá zastavit a v obdobné podobě se týká všech providerů, kteří de facto jenom reagují na to, co dělají samotný TV stanice.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...
Návštěvník shrap

Zdravim,

 

mam problem, ktery se tohoto tematu tyka. Mam pouze CA modul v TV (Samsung B650, par let stara). Do minuleho tydne nebyl zadny problem. Minuly patek vypadek TV, kostickovani. Jak se pozdeji ukazalo, neslo to cely Plzni :) Nicmene tenhle patek, opet kostickovani. Chvili jsem hledal po diskuzich, jestli to zase neni cela Plzen, ale neni. Tak jsem dneska zacal resit. Po pripojeni na co nejkratsi (a nejkvalitnejsi) kabel je situace takova, ze vsechny programy v modulaci QAM64 jedou naprosto v poradku (tj. vcetne HD), a vsechny, co jsou v QAM256, nejedou prakticky vubec (tj. nekdy tam vyskoci hlaska o "zadnem signalu", nekdy "no access", nekdy tam preskakuji nejake 2 snimky z predchoziho funkcniho kanalu). Pouze CNBC Europe (a dalsi z toho muxu), ktere nejsou HD, tak trochu poblikavaji/kostickuji. Cili muj dotaz: muze to byt ciste kabelazi? Nejaku ztratou? Je mozne, ze jeden HD kanal (QAM64) pojede naprosto spickove a druhej (QAM256) prakticky vubec? Mohlo odejit neco v TV? Diky za podnetny odpovedi ;)

 

edit: tak jsem se konecne dopidil v TV k zobrazeni sily signalu ... sila 70%, uroven bitove chyby: 5 (z 10) ... takze asi tusim, kde bude problem, ale nevim, jak ho vyresit. Tech 5 je pro kanaly, ktere fungujou dobre. Na tech QAM256 je to kolem 8 bitu ...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Také mi cca před měsícem začaly na TV s CA modulem kostičkovat většinou HD programy (síla signálu OK, ale kvalita lítala pod 10%). Lokalita Zlín. Zavolal jsem technika, vše proměřil a konstatoval že je vše OK a že bude problém v TV. Na důkaz připojil jejich HD setopbox, kde bylo opravdu vše OK. Výhledově jsme se domluvili, že si tedy doobjednám settbox. Neměl jsem to ale čas řešit, takže jsem to nechal tak. Asi před týdnem, mi děcka hlásili, že odpoledne nešel kabel, tak jsem to pak kontroloval a najednou začali chodit dobře i ty HD kanály a od té doby zase jedou bez problémů. Takže to vypadá, že byl asi opravdu nějaký problém u UPC, ale ten se projevil jen na TV, která má možná citlivější tuner.

Tak možná je to něco podobného. Ale pozor technik s měřákem stejně nic nezjistí a můžete platit výjezd.

  • Super
  • -
  • Základní
  • Compal CH7465, CA modul
  • Zlín
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

  Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...