Přejít na obsah

Vysílání v UHD a ve zvuku 5.1


Návštěvník Kortoucek

Doporučené příspěvky

Jsou země, kde lidé donekonečna jenom žvaní a hledají různé výmluvy. Pak jsou zde země, kde konají práci bez nějakých žvaníren. A to se netýká jen TV, ale i rozhlasu (DAB).

Ultra HD vysílání v praxi

http://www.digizone.cz/clanky/ultra-hd- ... rator-nos/

  • Super 500 Mb/s
  • -
  • Komplet
  • STB Vodafone, modem Compal CH7465
  • Jirkov
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník hupkydupky

No, obrázek je to hezký (ověřeno), ale že bych z toho byl nějak extra unešen se říct nedá. Rozlišení tam nezměníš :roll: (proč také?: 4K je 4K. Ve standartu 16:9 to je 3840x2160), lze změnit pouze datový tok (6000 nebo 16000 kbps - a to se píše stejně v DE, EN, či jiných jazycích...). TV 4K mám Panasonic 165cm a abych se přiznal, kupoval jsem jí právě kvůli nadšení ze 4K a aktivního 3D. Zároveň jsem pořídil i Popcorn A-500, který přehraje 4K - H265 s tokem přes 100 mbps a po odzkoušení, zkušenostech a s odstupem si říkám, jestli to nebyly vyhozené peníze?! 80 000Kč pryč (slušně řečeno) a žádný velký výsledek. Znatelný rozdíl vidím mezi SD a HD 720p. Mezi 720 a 1080 už to tak znatelné není a mezi 1080 a 2160 taky žádná sláva. Samozřejmě jsem si přehrával i 4K filmy (Marťan aj.) v H265, s tokem přes 100mbps a opravdu oproti ripu 1080p nevidím až tak zásadní rozdíl a nárůst kvality. Malinko to znát je v detailech, ale vzhledem k ceně, objemu dat atd. se ze mě stal skeptik. Nevím, oči mi zatím slouží a ve 4K bohužel spatřuji stejný potenciál jako ve 3D. Brzy umře. 3D brýle leží v pytlíku a to jsem zkusil Avatara, Gravitaci, mnoho dalších filmů, něco o dinosaurech a Království rostlin. Avatar byl povinnost (ve Full O-U), Království rostlin je nádherné i ve 2D, ale ve 3D lepší. Ale jak píšu - zkusil. Jó, je to hezké, ale ty brýle otravují a celé to je jen velký marketingový tahák, stejně jako 4K. Skutek utek. Nikomu nic nevnucuji, pokud chcete tyto technologie - kupte si je. Obchodníci budou rádi a vy, stejně jako já, pak budete v rozpacích. Ale stejně, až začnou prodávat 8K TV, tak do toho půjdeme, nebo o tom budeme alespoň kafrat. :cheers::salut::thumleft:

 

8K rozlišení: 7 680 × 4 320 ve standartu 16:9 - od oka zkusím tipnout "kvalitní" bitrate: cca 1gbps? - Waw, to už spadla v Roswellu další loď ? :jocolor::jocolor::jocolor:

Upraveno uživatelem hupkydupky
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

no tak moje 49" 4k 3d televize (lg uf8557) stala jenom 20 a to mi za televizi ktera by mela vydrzet na dalsich 5-10 let neprijde moc. Tak proc dnes kupovat full hd za trochu min kdyz muzu mit 4k? Ano, ani 3d ani 4k nevyuziju moc casto ale obcas se to proste hodi. Par hezkych filmu ve 3d je, nejaky 4k obsah je na youtube a bude to pribyvat a uz jenom na prohlizeni fotek z fotaku se to 4k hodi. Jsem rad ze jsem do toho sel. Myslim ze koupit dnes jenom fullhd tak se za dva roky biju do hlavy. :salut:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník YABAKA

Za dva roky nebo za pět let je fuk, zdejší televizní stanice žádný UHD neplánujou, nejsou na to ani stavěný a celý je to tak drahý, že v ČR bez šance. Tady se dá blahopřát, když stanice skončí v SD a začnou v nativním HD, protože ani to není úplně běžný. Buďme nohama na zemi.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník hupkydupky

to YABAKA: Souhlas. Jsme v ČR a buďme vděční za každé nové HD. Bohužel, ani mimo ČR nevidím zatím ve vysílání UHD potenciál. Jasně, experimentuje se, tu a tam něco naši bohatší západní sousedé přes satelit pustí, ale i kdyby to kdokoliv z nich v UHD rozjel, mají se na to lidi na čem dívat? Jak jsem psal, UHD je nafouklá bublina výrobců televizí a dokud nebudou cenově dostupné panely o úhlopříčce 3 metry a výše, kde by se to rozlišení uplatnilo, dokud nebude kodek, který by si s tou kompresí pro DVB poradil, dokud TV společnosti nebudou tak bohaté, aby si nakoupily nový HW, pak je myslím zbytečné vůbec o rozlišení 4K uvažovat. Video 640x360 se ve 20cm okénku na PC monitoru jeví také jako HD :lol: . Filmy na discích bluray se rozmohly i do české kotliny, ale ty ve 4K se nedaří vydávat ani ve světě. (Bohatý Hollywood se zjevně bojí nezájmu) Proč by s tímhle rozlišením, měly jako první přijít televizní společnosti, jejichž vysílání nedosahuje ani kvality bluray? To, jak výše píše kolega fanoush o obsahu 4K z youtube, tomu se nelze nezasmát. Budiž, máme demokracii, každý názor se bere. já také občas píšu blbosti...

Škoda jen, že už nežije Jára Cimrman. Ten, měl prý podle Fiedlera, už v roce 1916 kodek 16K!

 

Pro info přikládám odkaz na stažení ukázky 8K (7680x4320) videa z ulozto:

https://ulozto.cz/live/!BEHaAiHYX/patagonia-in-8k-4320p-ultrahd-www-hdclub-eu-ae-mkv

.. a podotýkám, že tudy cesta asi nepovede.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

  Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...