Přejít na obsah

Úroveň signálu - CH7465LG


Návštěvník Edudant

Doporučené příspěvky

Návštěvník Edudant

Zdravím,

chtěl bych znát názor zdejších uživatelů ohledně signálu na bílém Compal routeru.

Už delší dobu se potýkám s krátkými výpadky internetu. Několikrát jsem věc řešil s technickou podporou, ale bez výsledků víceméně.  Podle techniků je u nás v lokalitě často problém s rušením a infrastruktura údajně taky prý za moc nestojí (slova servisního technika v terénu).  Vždy když se ale monitoroval signál,  tak to bylo prý "dobrý" a "ještě v normě". 

No, prostě downstream signál je cca v těchto číslech:

SNR se pohybuje většinou spíš na hodnotách okolo 35, někdy 36 (podle kanálu).

Power je někde okolo -2 až 0 dBmV a modulace jede na 256 QAM.

Upstream signál (a tady je imho ten problém):

Power je na 48 až 49 dBmV a co jsem si všiml, tak dost často se přehazuje modulace na nižší úroveň (z 64 QAM na 16 QAM), a právě v tu dobu internet dost blbne, přesněji řečeno neodesílají se požadavky do sítě a internet se se mnou nemá jak bavit.

S rychlostí problémy nemám.

Jak píšu výše,  podle techniků je to slabší, ale stále v mezích. No tak jsem trochu pátral na netu (např. www.pickmymodem.com) nebo koukal na YT na videa a ty moje hodnoty mi teda moc v pohodě nepřipadají.  Lidi si v podobných případech už pořizují zesilovače. Tak jsem taky přemýšlel nad pořízením nějakého zesilovače s aktivním zpětným směrem, ale nevím moc který (regulovatelný ano/ne? kvůli přebuzení signálu, kam přesně ho umístit atd.).  Moje situace je taková, že do rodinného domu je kabel z ulice rozdělen pasivním splitterem na 3 větve (2x TV + 1x modem).

Pomohlo by to? Měl by někdo nějaký návrh, co s tím, nebo jakékoliv podobné zkušenosti?  Mám zkusit víc zatlačit na Vodafone? 

Píšu sem hlavně taky proto, že na technické podpoře mi pokaždé řekli: "joooo, ten signál by šel nějak řešit, ale není potřeba..." ..no zkrátka měli se k tomu jako lačný ke sr...  

Díky za odezvu.

 

Upraveno uživatelem Edudant
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Retiree

Názor, řekněme poučeného, laika:

DS - úroveň signálu víc než dostatečná (mezi -8 dBmV a +2 dBmV OK), SNR 35 mívám běžně, vyšší než 36 dB sem nezaznamenal.
Více vypovídající jsou ale hodnoty v další tabulce, RxMER mívám stále 36 a kousek [dB], další parametry, Pre a Post RS Errors jsou co do počtu číslic dost proměnlivé, podle několika málo postů i jen desítky pro Post RSE, já tam mám těch čísílek až 10 (cca), problém nezaznamenávám.  Víc možná poví quadra2020

US - signál víc než dostatečný (já mívám 40 až 45 dBmV), změnu modulace jsem nikdy nezaznamenal. Snižování modulace svědčí o asi dost  (spíš velmi) snížené kvalitě přenosu, což může být kdekoli na trase.
V každém případě by důkladně prověřil připojení compalu - F konektory na obou koncích kabelu

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Najlepsie by bolo zavolat technika, nech preveri nielen tvoju pripojku, ale aj dalej trasu - mas nejaky problem na upstreame (48-49 dBmV je uz dost vysoka hodnota) a ked ti skace modulacia z QAM64 na QAM16, znamena to, ze CMTS dostava zaruseny/slaby signal od teba (a zaroven trpia vsetci ostatni uzivatelia na tvojom uzle, pri DOCSIS 3.0 je upstream modulacia jednotna pre vsetkych uzivatelov na uzle, t.j. aj ostatnym to skoci na nizsiu modulaciu podla poziadavky CMTS).

  • Super
  • -
  • Základní
  • -
  • Bratislava
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Co se teď dívám do Compalu, tak jsou hodnoty úplně stejné - Upstream 48/49 (modulace 64qam ale drží). Je otázkou, jestli to vůbec ukazuje správně nebo podle plotu...

Technika ať samozřejmě zavolá, resp. i technik na zákaznické lince by měl vidět co to dělá a i jak se chovají ostatní modemy v okolí.

  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Edudant

Díky všem za odpovědi 🙂

Moc jste mi ale nepřidali na optimismu. Technik už u nás doma byl pár měsíců nazpět. Signál jsme měřili a bývalo to ještě horší (upstream až k 51-52 dBmV). Pán tehdy zavolal na UPC/Vodafone, aby nás přehodili z IPv6 na IPv4 (moc nechápu proč zrovna toto, ale asi bych měl být rád, když čtu zdejší fórum) a na ulici v rozvodně přidal signál na trasovém zesilovači na max + celou dobu opakoval, jaká katastrofa jsou rozvody v okolí. Tudíž moc nevěřím ve zlepšení. Zesilovač mě napadl taky z důvodu, že jsme nejvzdálenější dům od rozvodny  na křižovatce (cca 100 m). 

Tak holt zkusím další kolo dohadování a stížností s techniky po telefonu 😒 Snad narazím na někoho kompetentního.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Asi vás moc nepotěším, ale síť v Radotíně má UPC resp. Vodafone pronajatou od městské části. Takže ta síť není její a předtím tam běžela jen CATV. Síť je tam opravdu v hrozném stavu. UPC před převzetím dávala tu síť dlouho alespoň do nějakého pořádku, ale k ideálu to má hodně daleko. Na kompletní výměnu to u pronajaté sítě nevypadá. 1Gbps tam asi nikdy fungovat nebude, 500Mbps se tam myslím také nenabízí a kdo ví, co bude až skončí pronájem té sítě, jestli to MČ Praha- Radotín nepronajme někomu jinému (třeba zrovna tomu co to měl předtím a neměl prachy na upgrade, provozoval tam jen analogovou CATV).

  • Super
  • Premium 5G
  • 18+
  • Vodafone Station WiFi 6
  • Brüx
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Edudant

Aha,  to s pronájmem jsem ani netušil.

Tak to je úplná kabelová paráda.

Že je tu infrastruktura mizerná, to vím odjakživa. Kabelovku jsem míval kdysi, pak jsem ji asi na 15 let odstřihl, protože to byl vskutku děs a nulová přidaná hodnota. Jenže po vystřídání 3 různých bezdrátů (postupem času se všechny zarušily tak, že to nešlo dál vydržet) jsem do toho šel znovu, tentokrát i s internetem. Je pravda, že gigabit tu momentálně není, 500 Mbit/s se tu ale nabízí. Jenže popravdě cokoliv rychlejšího, než mám teď, je pro mě zbytečné.

Nemáte i nějaké bližší informace o tom pronájmu nebo výhledovém upgradu? Ať vím, jestli se raději neodstěhovat... Ještě tu je internet přes telefonní dráty, ale to snad radši drátem do oka.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

  Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...