Přejít na obsah

UHDTV vysilani


Návštěvník pavel.zak

Doporučené příspěvky

Návštěvník pavel.zak

Kdy se prosim muzeme tesit na UHDTV kabelove vysilani u UPC cz?

- kdy bude patricny tuner k dispozici

- s jakymi programy se do budoucna pocita jako prvnimi?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník

Predbezne se pocita s rokem 2019. Tunery vsak budou k dispozici az na zacatku roku 2021, nakolik je jejich vyroba u nasich vychodnich pratel pomala. Jako prvni to bude urcite Nova UHD, STV UHD a UPC Express UHD. V dalsi vlne se pocita s kanaly UHD+ a HBO UHD. :D

Ne, vazne. Zatim se v celem svete nevysila jediny UHD kanal, takze tak asi 2017 vypada realne. Uz letos by to ale chtela testovat CT a RTVS (STV), bohuzel jenom jako nekolikaminutove promo... Takze nova televize zatim netreba :thumleft:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Rebkos

Sice ne kabelově, ale něco se přece jen vysílá a dovedu si představit že nějaký demonstrativní je i v Asii.

http://www.eutelsat.com/en/services/bro ... annel.html

 

BBC, NHK a CBS testovali až 8k rozlišení na hrách v Londýně a stejně tak to bude dál pokračovat i letos v Soči.

 

Satelitní 4k v Japonsku možná už od letošní MS ve fotbale. http://www.theregister.co.uk/2013/01/28 ... _tv_early/

 

Ale s nějakým větším nástup a zvláště u nás (stačí se podívat na zastoupení dnes už jinde standardního FHD) bych to viděl dost skepticky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník

3D vysílání je, dle mého, na několik roků pasé. 3D přehrávání podporují jen vyšší modely televizí, zatímco nejprodávanější (=levnější) modely ne. Ze strany zákazníků chybí jakákoliv motivace si za 3D připlatit, protože není co sledovat (vyjma půlhodinového dokumentu na HD+) a ze strany provozovatelů TV stanic, nemá žádnou cenu začínat vysílat ve 3D, když většina lidí má televizi, která ten kanál nepřehraje. Dnes je také doba, kdy sledování TV není rodinnou záležitostí, ale každý se dívá spíš na to co ho zajímá u sebe v pokoji, a i když v obýváku má rodina 3D TV, tak ostatní tv v domě většinou 3D nepřehrají. Popravdě si myslím, že dřív bude běžné to vysílání v UHD než ve 3D.

 

Zkoušel jsem teď 3D s aktivními brýlemi od Samsungu a i když je ten efekt zřetelný a zajímavý, tak ty brýle jsou moc zabarvené, takže hned je vše tmavší, pokud nepřepnete na nějaký jasnější barevný profil a pro člověka co nosí brýle, což je v dnešní době skoro každý po čtyřicítce, je dlouhodobé sledování 3D TV velmi nepohodlné. A ještě se mi zdá, že ten pravý požitek z 3D přijde teprve s větší úhlopříčkou, protože na 42" to není nic moc. Prostě příliš moc nevýhod a absence obsahu to zabila (alespoň zatím).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Není zatím jisté, zda se Ultra HD uchytí. V tomto rozlišení je momentálně obsahu jako šafránu. Teprve nyní lze hovořit o nějaké penetraci do domácností a teprve nyní se začíná UHD rozbíhat. TV tu už nějaký pátek jsou, ale doposud byly celkem k ničemu, protože nebylo pořádně co sledovat. Vysílání v UHD se sice začalo již testovat, ale ještě pár let potrvá, než bude běžně dostupné, zda-li vůbec. Objevují se také první Blu-Ray disky v této kvalitě, nové rozlišení by měly podporovat i nové konzole, podporují ho novější počítače a přehrávače, ale stále je to spíše vše pouze "na ukázku". UHD je mnohem náročnější, než HD, a vyžaduje tak mnohem více výkonu, kapacity a volného místa. Mimo jiné i proto se jeho nasazení vleče.

 

Já osobně si myslím, že se ani 3D a ani UHD neuchytí. 3D podle mě zůstane pouze v kinech a UHD pro změnu na velkých panelech ve sportovních halách a obchodech.

 

A pokud by už jedno z těch dvou se časem mělo stát běžnou součástí života, vsadil bych si právě na Ultra HD. Když už tohle rozlišení začínají nesmyslně cpát i do tabletů a mobilů, něco na tom bude. Nerozšíří se to hned, ale 2017-2020 bych viděl reálně.

 

Jinak pochybuji, že se UPC bude v nejbližší době nějakým Ultra HD zabývat. Jak jsem psal, není proč. Navíc mají jiné starosti, než nabízet něco tak zbytečného a nákladného, co si může pustit možná tak 1% současných zákazníků. Nejdříve musí dořešit SDčka, HDčka, STBoxy a VOD. Až bude v nabídce 150 SD programů, 30 HD programů, bude spuštěno HBO OD a HBO GO, teprve potom přijde na řadu UHD. Při současném tempu nějaké experimenty dřív jak na jaře 2016 nečekej.

  • Super
  • Premium 5G
  • ALLinONE
  • Compal CH7465, CA modul
  • Hlavní město
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Proboha a k čemu by vám Ultra HD bylo? To už mi přijde stejné, jako dělat mobily s 5" displayem, co mají rozlišení Full HD nebo vyšší. Dle mě naprosto k ničemu. Raději bych viděl kompletní programovou nabídku v HD. Navíc takový Ultra HD spolkne spoustu datového toku, který by mohl být využit jinak.

  • Super
  • Premium 5G
  • 18+
  • Vodafone Station WiFi 6
  • Brüx
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Rebkos

Tady to nemám rád. To že proto vy nevidíte využití, neznamená že ostatní ně. Stejně jako když čtu, k čemu Vám je 240MB/s internet když mě bohatě stačí 5MB/s od O2.

 

Běžte se podívat na 4K TV a nechte si na tom pustit 4K content a pak to srovnejte s HD contentem ( Nehledě na to, že content natočený ve 4k a následně downsamplovaný do HD si zachová více detailů než ten samý content natočený rovnou v HD). A vysoké rozlišení u menších displejů je naprosto pochopitelné - co nejmenší velikost jednotlivých pixelů. Zvlášť když na mobilní zařízení koukáte tak zblízka. Bude to jemné a nebudou vidět pixelu. Rozdílů si prostě všimnete..

 

A samozřejmě že to chce nejdříve ideálně vše v HD, ale UHD je prostě další stupeň, stejně jako HD od SD.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník warman

Přesně tak, ono to tak bylo i u HD - k čemu tak velké rozlišení? Vždyť 1024x768 stačí... To stejný s těma 240mbits - já mám 120mbits a je mi to málo, ano stahuju filmy a pod 15GB nejdu, takže tam se to vyplatí.

 

Na displej čumíš z cca 1m, na mobil čumíš z 25cm, nejsem zástancem full hd mobilů, ale neodsuzuji to - někomu se to třeba líbí a využije to.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

  Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...