Přejít na obsah

Zásuvka v bytě a připojení TV


Návštěvník Jana Kubec

Doporučené příspěvky

Návštěvník Jana Kubec

Potřebovala bych radu, žijeme v zahraničí a chceme si po příjezdu zařídit internet a televizi. Zatím se nám jako nejschůdnější jeví UPC - Vodafone. Říkají, že na naší adrese by měl být zaveden, ale jak zjistím, jestli je zaveden až přímo do bytu? Nechtějí vyslat technika do té doby, dokud neuděláme objednávku a objednávku nechci dělat, abych pak zjistila, že mi musí natáhnout dráty přes celý byt.

A dále jak je to s televizí? Žere připojení z wifiny nebo funguje nezávisle?

Díky moc.

Jana

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dobrý den,

je možné si objednat technika, který zkontroluje popřípadě vybuduje rozvody před samotným připojením. Jedná se ale o zpoplatněnou službu dle tohoto ceníku:

https://www.upc.cz/pdf/pece-o-zakazniky/dokumenty/Cenik_praci_a_materialu_partnerskych_servisnich_firem.pdf

Zkuste v bytě najít zásuvku od UPC, jak vypadají nejčastěji je třeba v tomto článku:

https://www.upc.cz/pece-o-zakazniky/sluzby/poruchy-rady-a-tipy/televize/CA-Modul/propojovaci-kabelaz-pro-zarizeni-s-ca-modulem/

Další možnost je hledat jen kabel, ale to byste musela vědět, kde je v domě rozvodná skříň a jak jsou z ní vedeny kabely do bytů (po fasádě, světlíkem, stoupačkami, JOPkou ...) a najít, zda do bytu jde. Koaxiální kabel je využíván i pro STA a další televizní služby jiných poskytovatelů. Nerovná se to tedy automaticky UPC/Vodafone. Na UPC/Vodafone se dá zistit, zda kabel v bytě pravděpodobně byl, ale ve skutečnosti ho už dávno mohl někdo odstranit nebo nahlásit špatné číslo bytu.

 

Televizi byste pravděpodobně řešili přes síť UPC, tedy opět kabelem ze zásuvky. Žádnou kapacitu internetu na lineární vysílání čerpat nebudete. Záleží poté ještě, jaký tarif si vyberete. Jestli jen ten k internetu zdarma, pak stačí televize s příjmem DVB-T. Jestliže byste chtěli nějakou rozšířenou nabídku, budete potřebovat buď televizi s DVB-C tunerem a CA modul (bez zpětného shlédnutí apod. kabel jde rovnou do Tv) nebo STB od UPC, kde je i zpětné shlédnutí popřípadě videotéka. Zpětné shlédnutí poté jede po internetu, takže rychlost internetu ovlivňuje.

  • Super
  • Premium 5G
  • 18+
  • Vodafone Station WiFi 6
  • Brüx
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Slamb změnil název na Zásuvka v bytě a připojení TV
Návštěvník Jana Kubec
před 51 minutami, cvancara napsal:

Tak ty dráty snad budou muset natáhnout někam tak, jako tak...

To sice ano, ale máme od předchozího majitele udělané rozvody internetu a antény společně s elektrikou po celém bytě. Tak mě zajímalo, jak se přivede UPC do bytu a zda mohu pak rozvézt internet těmi původními ethernetovými kabely. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ethernetovými kabely prakticky rozvedete internet (pak by mohl modem/router zůstat někde u vstupu do bytu). Tedy za předpokladu, že se v nějakém místě potká přívod od Vodafone s vašimi ethernetovými rozvody máte internet vyřešen. Zda by pro rozvod TV šly použít stávající rozvody od předchozího majitele nelze na fóru určit, to jedině na místě.

  • Premium
  • -
  • Základní
  • Vodafone Station
  • KrPole
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník jarda80

UPC obvykle do bytu přivádí koaxiální kabel ve kterém vede jednak televizní signál a za druhé se přes něj vede i internet. Někde poblíž vchodu do bytu vám dají na zeď krabičku, ze které povedou dva koaxiální kabely.  Zpravidla vám do téhle krabičky zastrčí dva koaxiální kabely, jeden přivedou k vašemu počítači a tam vám dají speciální router a druhý vám přivedou do televize (nebo dostanete od UPC speciální set top box)

Připadá mi hloupé jim zakazovat rozvádět kabely po vašem bytě - vzhledem k tomu, že ty koncovky ani nejsou úplně běžné dostupné, bych chtěl vidět, kde ty koncovky pak budete shánět a jak je budete montovat na svoje vlastní koaxiální kabely - fakt hodně štěstí. 

Dále - "kabelová televize" se tak jmenuje, protože kabel je opravdu třeba- používá se tam právě ten koaxiální kabel, nevím kde jste přišla na to, že kabelová televize funguje nějak přes Wifi. Ještě tak před pěti lety dokonce standartní instalace UPC internetu neobsahovala vůbec žádnou Wifi a Wifi si doma každý musel zařídit sám včetně koupě svého Wifi routeru za vlastní peníze.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

nebo bude mít jenom jeden kabel, za zásuvkou modem a z něj si natahá ethernetový kabely do počítačů a set-top boxů... wifi na televizi se použít dá, ale jenom pokud je kvalitní signál, jinak kabel je vždycky lepší

a co je na dodávanejch modemech a set-top boxech speciálního? 🤔 je to obyčejnej eurodocsis modem a obyčejnej ott/dvb-c set-top box

  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník jarda80
před 15 hodinami, Slamb napsal:

a co je na dodávanejch modemech a set-top boxech speciálního? 🤔 je to obyčejnej eurodocsis modem a obyčejnej ott/dvb-c set-top box

Modemy jsou dost speciální na to, aby je používalo jen pár poskytovatelů internetu v ČR a že jich jsou tu možná i stovky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

  Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...