Přejít na obsah

CI rozhraní a CA moduly


Návštěvník Retiree

Doporučené příspěvky

Návštěvník Retiree

Nejprve si ujasněme pojmy:

 

CI rozhraní, Common Interface, Univerzální, běžné rozhraní. Známé též jako PCMCIA II z výpočetní techniky.

V podstatě konektor umístěný obvykle v šachtě na přijímacím zařízení (televizor, set-top box, PC karta).

CA Modul, Conditional Access Module, Modul podmíněného přístupu. Převážně zásuvný modul s čipem, který spolu s dešifrovací (smart) kartou zajišťuje dešifrování zakódovaného programu, v případě kabelového UPC je to šifrovací systém CONAX CAS 7.

Vzájemná komunikace mezi CI a CAM se děje prostřednictvím CI protokolu, viz třeba zde: http://www.digitalnik.cz/zpravodajstvi/ ... ch-modulu/. Vedle staršího protokolu CI se nově zavádí rozhraní s protokolem CI+ a, bohužel pro zákazníky, jej od nového roku zavádí i UPC. Nebudu to dál rozebírat, nejsem odborník, ale shrnu:

 

Přijímač s rozhraním CI+ bude pracovat se starším CA modulem

Přijímač se starším rozhraním CI nebude s novým modulem CA+ pracovat

Pro úplnost, přijímač s rozhraním CI bude pracovat jen s modulem CA a samozžejmě přijímač s rozhraním CI+ bude pracovat s modulem CA+ i CA.

Do jisté míry je to od UPC podraz na zákazníky, ale je to dáno vývojem techniky, ale hlavně tlakem různých tzv. organizací a spolků na ochranu autorských práv a reklamních lobby.

 

Varování:

Před zamýšleným nákupem CA modulu, ať už od LICY, nebo od UPC, si důkladně rozmyslete, zda a k čemu jej zamýšlíte používat a zda bude s vaším přijímačem pracovat.

Nové televizory již obvykle mají rozhraní CI+, u starších (nedokážu určit, jak starých, dejme tomu 2 roky) nebudou nové CA moduly pracovat.

 

Prosim vsechny uzivatele co pouzvaji CA modul, at se mrknout v menu vaseho pristroje do informaci a poslou sem detailni informace o pouzivanem CA modulu, (seriové číslo a č.karty radeji neuvadejte).

 

Admin fora

 

Podle informací od ski1961 z 16.2. tr.

UPC prodává/pronajímá CA moduly pouze pro nové rozhraní CI+

firma LICA prodává CA moduly, které jsou kompatibilní s oběma typy rozhraní, CI i CI+

 

22.2.2014:

UPC a LICA používá stejné moduly, nic speciálního si v nich nenecháváme měnit ani upravovat. Jediné co je jiné je verze FW v modulech. Je to dáno tím, že UPC má za poslední 2 roky asi 60x větší obrat modulů. S tím jsou spojené i rozdílné verze FW. Pokud LICA koupí 1000 modulů tak jim vydrží dost dlouho na to, aby mezitím výrobce vydal nový Fw pro modul. Pro info LICA teď doprodává moduly s FW který mělo UPC cca před rokem. Nyní jsou již dodávány moduly CI+ v.1.3 s FW 3.0.x .

Všechny verze modulů se snažíme předem otestovat na starých TV s CI. Máme k dispozici asi 5 TV různých výrobců ve kterých testujeme a zatím jsme se nesetkali s problemem.

 

Dále zatím nejsou aktivovány žádné funkcionality z CI+ protože při zapnutí těchto funkcí by přestaly fungovat stávajíci starší STB. Nějaké omezení však může přimo do kodeku vkládat vysíilatel ( kolega např zaznamenal nemožnost nahrání nějakých pořadů v DVBT na TV Panasonic). Zkusim něco zjistit u HBO, ale nedávám tomu naději - maďar nechce pouštět informace

Upraveno uživatelem Návštěvník
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Retiree

No, s tím ověřováním si nejsem jistej. CAM jsem kupoval dvakrát k PC tuneru, nevím, asi 2006 a 2009. Vždy ověřovali pouze, zda jsem klientem UPC (mám předplatné).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník natasss

Mě se taky na nic neptali k jakému zařízení CAM CI chci, jen si ověřovali, že jsem klientem UPC. A kupovala jsem ho u Licy loni ( 05/2011) A funguje mi u Samsungu "42 Samsung PS42C430" i u "LG 22LH2000". Zkoušela jsem to v obou televizorech, než si koupím druhý, protože s Kaonem moc spojkojená nejsem. A jestli se teď prodává CI+, tak mám obavy, aby mi to fungovalo. Jak poznám, že televizor má rozhraní CI+ ? Kdo mi poradí?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Retiree

No nejspíš hledat v manuálu. Sam z r. 2010 (řada C) velmi pravděpodobně CI+ má. Nedávno se podobný problém řešil pro řadu B (tj. 2009), podle manuálu má CI+.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník natasss

Děkuju, hledala jsem to v LG manuálu, ale tam o tom není zmíňka, protože je tam psáno, že má jen Digitální DVB-T, o kabelovém tam není ani ň. Sice jsem se dočetla na http://www.korunka.cz/lcd-televize-8000-kc/lg-22lh2000 , že: "Digitální kabelové vysílání (DVB-C): ANO (MPEG-2), upozornění: tuner lze využít jen při nastavení země Švédsko nebo Finsko, nemusí být tedy plně kompatibilní", ale to není nikde jinde uvedeno. Jenže tohle já už dávno vím a mám to vyzkoušené. Ale o slotu na CAM CI jsem se nic nedozvěděla. A pokud Samsug má CI+, tak bych měla tím pádem problém vyřešen a moduly bych zaměnila. :diky

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Retiree

Moc jsem sice nehledal, ale ve specifikaci pro uvedený Samsung je mj. CI/CI+. V manuálu LG píšou pouze o CI. Takže Váš závěr je pravděpodobně správný...

CI rozhraní (CA Modul) není jen pro kabelovku, ale i pro pozemní vysílání a satelit (to především). Takže při případném dalším hledání se nesoustřeďovat jen na kabelovku.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

"....Pokud bude tento nový standard přijat ze strany poskytovatelů a výrobců (což se již v současnosti začíná projevovat), nezbude uživatelům pravděpodobně nic jiného, než se přizpůsobit. Dojde tak k výraznému omezení komfortu......." Teda chci videt ty, kteri si po prechodu na digital poridili novou TV, a ted se budou muset opet vratit treba zpet k tem nevzhlednym krabicim (STB). Pokud treba neumi CI+. :P

  • -
  • -
  • Komplet
  • CA
  • OVA
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník ski1961

crapper:

 

Ty jsi si ten modul objednal od UPC do pronájmu nebo zakoupení od firmy LICA ?

 

Kdyby to bylo tak, jak je výše popisováno, tak asi docela problém. Tvoje TV je již starší a dle popisu, který sem zkouknul, tak se tam píše jen o CI modulu. Takže pokud UPC zasílá už jen CI+, což dle jejich nabídky tak zřejmě je, tak nastává problém. Na druhou stranu, na stránkách Lica http://www.dvb-c-shop.cz/produkty/ca-moduly.htm se stále hovoří jen o CI, tedy žádné CI+. Máte někdo zkušenost s tím, co ted Lica zasílá ?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

  Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...