Přejít na obsah

Prima problémy


Návštěvník PcBuh

Doporučené příspěvky

Návštěvník Retiree

Nevěřím v placatou Zemi a netroufl bych si popírat přírodní a fyzikální zákony a vědecká fakta. Tuším , co je modulace QAM... Stručně shrnuto, čím vyšší QAM, tím menší odolnost signálu vůči vnějšímu rušení, nebo jinak, tím méně opravných prostředků musí signál přenášet. Někteří poskytovatelé stále používají, nebo donedávna používali i QAM 16 (kupodivu na západ od nás). Toto jsem ale nerozporoval.
Síť UPC historicky vznikala spojováním různých menších poskytovatelů různé technické úrovně, přesto žádná síť nebyla tak stará, aby musela využívat nižší  kvadraturní modulaci, nežli QAM64 - s tou ostatně bývalý Karneval začínal při zavádění DVB, testoval i QAM256... Nemám k dispozici historická data,  nicméně UPC zpočátku pravděpodobně modernizoval některé oblasti (např. v mém bydlišti se víceméně plynule přecházelo z STA na TES Litvínov, TES Media, Karneval, UPC, Vodafone). 
Tuším v roce 2015 byla provedena velká migrace multiplexů, už asi 15 multiplexů, do bývalého IV. a V. televizního pásma, tuším od kanálu K40 nahoru, ve III. a speciálních tv pásmech zůstal prakticky jen analog. Pokud je mi známo, v komerčním vysílání DVB se nikdy nepoužila nižší modulace, než 64 QAM (DVB-C Karneval/UPC sleduju od počátku roku 2015). 
Další postupné rozšiřování (přidávání dalších multiplexů/kanálů) se prakticky dělo už jen směrem dolů k nižším kanálům a už pouze s modulaci 256 QAM, bez ohledu na subjektivní hodnocení kvality stanice

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@ Co se kde používá nemá vliv na to, co se používá tady v ČR. Notabene za situace, že UPC mnohde připojovala domy na sítě vybudované ještě v dobách KabelNetu v roce 1996 (můj případ) a dokonce i na sítě, které vůbec nikdy nebyly dělané kabelovkou. Kousek ode mě je dům, kde jsou rozvody udělané v husích krkách pod fasádou původně pro STA, pak se na to kdesi na půdě naspojkovala kabelovka a výsledkem je, že např. mux 31 na frekvenci 538 MHz (k29) je zcela nepoužitelný - nejde na běžných TV ani naladit - díky tomu, že se tatáž frekvence používá v terestrice pro mux 1. Takže toto by se mělo brát v potaz a ne udělat hurá-akci s QAM 256 a ušetřit tak možná 2 nebo 3 frekvence (které by mimochodem šly v pohodě ušetřit tím, že se vyhází nesmyslné duplicity SD-HD).

Retiree@ Nemám zapotřebí si tady vymýšlet a vypisovat ptákoviny z nudy (jestli to tak vyznělo). Popsal jsem jenom reálný stav na některých místech v Brně, kde jsem se tím setkal. Bohužel ten případ s muxem 31 se jak na potvoru týká mých rodičů, kterým jsem musel vysvětlit, že "světlo" nastane až po vypnutí terestriky DVB-T v květnu 2020 (byť s rizikem, že to časem bude totéž, protože k29 je do budoucna určený i pro DVB-T2).

  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Retiree

Protože jsem měl možnost sledovat vývoj DVB v kabelové síti prakticky od počátku, označil jsem za blábol toto tvé tvrzení :

před 11 hodinami, Adolf.Shitler napsal:

... nejsledovanější programy má UPC v QAM 64 (a asi ví proč). Až ty druhořadý jsou v QAM 256 ...

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jak uź tu bylo psáno, jde nejspíše o historický vývoj, protože prvních 20 muxů je QAM64 a další novější (21-31) jsou QAM 256.
Co mám info od známého z UPC, tak se uvažuje o přechodu na QAM256 u všech muxů.
Získá se tím cca 30% kapacity navíc.
Pokud máte problémy s rušením, tak to musí UPC opravit. Pozor ale na vysoce kvalitní kabely od zásuvky k TV (např HAMA), to tu opravu pak zaplatíte jako výjezd technikovi.

Pro info v Praze je také kolize s DVBT a to na podstatně více kanálech (Žižkov uprostřed města s vysokým výkonem, Ládví, Strahov, Novodvorská, Stodůlky) a u mě doma po výměně kabelů od zásuvky k TV už problémy nemám

Vynechávat kanály na kterých je kolize s lokálnim DVBT/T2 asi moc nejde, protože je to v každé lokalitě jiné a UPC používá jednotnÿ kmitočtový rastr

Odesláno z mého Redmi Note 5 pomocí Tapatalk

  • 300 Mb/s
  • ∞ GB 10 Mb/s
  • Komplet
  • modem, VTV box
  • Praha
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nepopisuji problémy od zásuvky k TV, to si vyřeším sám. Problémy jsou v samotných rozvodech od rozvodné skříně po zásuvku. A argumentace o nějaké úspoře 30% nebo kolik je sice fajn, ale znovu zopakuji, že úspora se dá v první řadě docílit tím, že zmizí duplicity SD-HD a ne honěním se za QAM 256. Na zkoušku by pak šlo pustit i QAM 128, jenom pro úplnost, jak se to bude chovat v rozvodech.
UPC pak neopraví nic, protože ty mnou zmiňované rozvody jsou v soukromém domě, je to tam takto udělané a majitel domu si nenechá sekat na chodbách nebo dokonce tam někde mlátit lišty (dům je po opravě).

Vynechávat kanály shodné s DVB-T2 by šlo, protože těch frekvencí nebude tolik, navíc třeba ČT má na většině území SFN na k26. Přece jenom, když člověk z okna vidí vysílač a pere to tam 25kW, tak si můžu udělat rozvody třeba kabelem Coax 6, ale bude to houby platné, protože se rušení dostane přímo do televizoru a jsem v pytli.

  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ano všichni se v současnosti honí za úsporami, proto se používají při rekonstrukcích baráků majiteli (dodavateli) většinou ty nejhorší kabely. Výrobci TV také šetří kde se dá a proto ty vstupní jednotky mají špatné krytí.
Ale to potom nemůžete házet na UPC.

S tím vynechávánim kanálu je to problematické, protože těch měst / vysílaču v celé ČR je dost a znamenalo by to asi velkou nejednotnost.

Uvidíme třeba se něco v budoucnu změní

Odesláno z mého Redmi Note 5 pomocí Tapatalk

  • 300 Mb/s
  • ∞ GB 10 Mb/s
  • Komplet
  • modem, VTV box
  • Praha
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na UPC hážu jenom to, že když už připojují kabelovku do rozvodů třetích subjektů (přičemž mnou popisované rozvody v domech jsou ve stáří přes 20 let), tak si mají ty rozvody technicky prověřit a počítat s případnými problémy, jenž se mohou vyskytnout. Což prostě nikdo neudělal, fa UPC koupila někdy v roce 2000 firmu KabelNet, klienty přešoupla z MMDS na nově vybudované zemní vedení a co bylo v barácích za vedení původní, jim bylo fuk.

  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Po letech...
Návštěvník Haniskmi0628

Dobrý den, po přechodu z UPC na Vodafone mi čtverečkuje jak Prima Krimi,tak i Nova Gold,Nova Fun,Barrandov Krimi..Je nějaká šance,že se to někdy spraví?Není to pokaždé,ale téměř vždy. Jsou to programy v HD,ale na jiné se dívat nedá,jelikož mám tv s úhl.140 a 4 roky “novou”.Díky za případné rady. H.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

  Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...