Přejít na obsah

Rozhovor s viceprezidentem Vodafonu o televizi


Návštěvník Lukáš Polák

Doporučené příspěvky

Změnit kodek je stejně tak jednoduché u DVB-C nebo DVB-T, ale horší je to potom na straně diváka, který musí mít pro takový kodek i patřičné přijímací zařízení.
4K má smysl řešit až v okamžiku, kdy tady budou i reálně nějaké stanice. Dokud nejsou, tak nemá smysl se tím zabývat.
Je potřeba si uvědomit, že prakticky všichni účastníci kabelovky UPC mají doma udělané rozvody koax. kabelem a přechod na nějakou IPTV by znamenalo to, že by si museli všechno dělat znovu - a to nikdo dělat nebude. Stejně tak jsou domácnosti, kde mají od UPC jenom kabelovou TV, takže při zavedení IPTV by to znamenalo dávat modemy pro internet a zase další a zbytečné náklady. Také počet TV přijímačů v domácnosti je u DVB-C/T prakticky neomezený (u DVB-C je to omezení pouze uměle udělané na 4, ale po technické stránce bez limitu). U IPTV se každé připojené zařízení projeví jako další zátěž pro operátora. A o multicastu už řeč byla, ten mohou používat operátoři, u kterých DVB-C/T nelze technicky, ale u UPC je to bez významu.

A IPTV není žádný vývoj ve smyslu, že by se jednalo o něco lepšího, než DVB-C/T. Vznik IPTV byl dán tím, že před X lety zjistili DSL operátoři, že nemají oproti klasické kabelovce šanci pokud jde o TV, a tak se vymyslel paskvil v podobě IPTV. Jelikož to stejně nebylo moc prodejné, tak se tomu nahodil marketing o zpětném shlédnutí a jaká je to údajně budoucnost světa. Pochopitelně není a člověk technicky znalý ví proč. Je to jenom jakási slepá větev, která roky přešlapuje na místě a nikam dál to nevede.

Michal Pelikán@ IPTV je tady pomalu 20 let a zájem o ni je stejný, jako byl kdysi - minimální. Sice se ti to nemusí líbit, ale většinový divák tak rozhodl, a tak to tedy je.
Zápasy sledovat zpožděně je asi totéž, jako káva druhák. V nouzi se to dá, ale radši tu čerstvou :-)

DVB-C/T v kabelovce se neseká. Že se seká IPTV jenom dokládá, jak špatná tato technologie je.

V následujících letech to pojede stejně jako dosud - IPTV operátoři budou přesvědčovat, jak mají úchvatné služby. O2 si každý kvartál připíše 50 000 nových přípojek (které se ovšem konat v reálu nebudou) a kabelovka bude na čem je. A když se k tomu vezme, kolik domácností používá pozemní a satelitní příjem, tedy žádné IPTV, tak je vymalováno. IPTV na samotném chvostu.

  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Katoda

Diváci, kteří preferují lineár jsou převážně ti, co využívají volné terestrické vysílání. To je u nás stále ještě ve velké převaze. U těch, kteří jedou přes operátory placených služeb, je procento využívání nelineárního vysílání řádově vyšší.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

UPC má diametrálně lepší obraz a to i na Horizonu ve srovnání s mazaninou O2 TV, testováno na 4K OLED televizi.

Zpětné zhlédnutí má zase diametrálně lepší O2 TV, navíc už rozjeli aplikaci pro Samsung, následovat má LG, Android a AppleTV

  • 150 Mb/s
  • -
  • Komplet
  • Compal bridge, 4x CA modul
  • Praha
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

quadra2030@ Že je potřeba platit, to se snad vztahuje jak ke zpětnému zhlédnutí, tak k webovém archívu samotných TV stanic. Akorát u toho zpětného zhlédnutí si to zkasíruje přímo operátor v ceně služby.
Na webu pak sice není všechno, ale zase je to tam dlouho a nikoliv jako u IPTV, kde vše mizí po pár dnech, max. týdnech. To už si musí každý divák rozhodnout sám, co mu vyhovuje.

Upraveno uživatelem Adolf.Shitler
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pro provozovatele TV, kterému se do rukou dostane vybudovaná DVB-C síť, je to velké terno a byl by hodně velkým bláznem, to rušit a přecházet na čisté IPTV.

Apropó: proč myslíte, že za X let, co Vodafone vlastní Kabel Deutschland, nezrušil DVB-C, ale naopak ji rozšiřuje. Jenom zajímavost - vysílají tam některé programy v 4K, používají na to svůj STB.

  • Super 500 Mb/s
  • -
  • Komplet
  • STB Vodafone, modem Compal CH7465
  • Jirkov
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Katoda
před 5 minutami, Adolf.Shitler napsal:


Na webu pak sice není všechno, ale zase je to tam dlouho a nikoliv jako u IPTV, kde vše mizí po pár dnech, max. týdnech. 

Jak co. Většinou to platí jen pro vlastní tvorbu těch televizních stanic. U zahraničních akvizic je to ve webových archivech tv stanic zpravidla taky jen několik málo dní, stejně jako u placených operátorů.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Před hodinou, Adolf.Shitler napsal:

Michal Pelikán@ IPTV je tady pomalu 20 let a zájem o ni je stejný, jako byl kdysi - minimální. Sice se ti to nemusí líbit, ale většinový divák tak rozhodl, a tak to tedy je.

Zápasy sledovat zpožděně je asi totéž, jako káva druhák. V nouzi se to dá, ale radši tu čerstvou 🙂

Vtipné je jen, jak sis z tebou původně zmíněných "premiér" (žádný problém sledovat televizní premiéru později), zpráv (žádný problém sledovat později) a zápasů (když nestihneš live stream, tak prostě dáš za vděk i pozdějšímu vysílání) na vtipné přirovnání ke kafi vybral jen ty zápasy. Zkrátka pokud nemůžeš vidět živě, tak si to pustíš zpětně a budeš rád, že to jde stejně pohodlně jako kdybys stihl (resp. doslova musel stihnout, protože se ti někdo jiný snažil nalajnovat v kolik hodin se musíš pasivně "bavit").

A zájem o IPTV a navázané VoD prostě je, nelži si do kapsy, jinak by ani v Liberty Global nevznikal za statisíce dolarů vedle DVB-C webový Horizon a nebyla tendence i u ostatních operátorů IPTV spouštět. Jinak by Netflix neexpandoval globálně a HBO nespustilo už třetí VoD službu. A dvacet let tu IPTV sice je, ale dostatečně rozšířený (nutný) stabilní vysokorychlostní internet pro IPTV a smysluplné řešení práv pro obsah VoD a zpětného shlédnutí se rozšiřuje až poslední roky.

A když si teď dám do kalendáře upozornění na rok 2030, abych se k téhle diskuzi vratil, tak ti sem přijdu dát akorát příspěvek "Já ti to říkal".

Moje predikce: Většina TV má OS s Androidem (včetně Samsungů a LG), kabelovky mají akorát samostatné aplikace a konkurují si hlavně cenou, kvalitou, uživatelskou přívětivostí, kvalitní integrací do všech možností operačního systému a Live TV je tam sice používaná věc, ale prakticky jen stejný doplněk systému jako funkce rádia. Výhodu bude mít samozřejmě majitel sítě, přes kterou se zákazník připojí - to je to právé terno, co Vodafone získal. Žádné vybudované DVB-C, ale ten potenciál pro data. Většina obsahu se bude konzumovat ze služeb jako HBO Go, Netflix a zpětného shlédnutí. A kdo na kabelovku nemá, bude prostě fungovat na obyčejné anténě nebo satelitu bez těch kvalitních prémiových VoD služeb (pojede si VoD na tom, co bude dostupné za nula nula nic nebo zdarma - Youtube, Stream, Voyo, iPrima...).

Upraveno uživatelem Michal Pelikán
  • 1000 Mb/s
  • Jiná služba
  • Komfort
  • Vodafone Station, CA modul
  • Pardubice
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Sport a zprávy prakticky nikdo zpožděně nesleduje, protože to nemá už žádný význam. U sportu si přečteš výsledek, pokud ses nemohl dívat live a zprávy přicházejí stále nové a nové, takže ty starší logicky přestávají být aktuální.

Ve spoustě firem se investuje do všeho možného, co se později ukáže jako vyhozené peníze. Pokud jde o ostatní operátory, tak ti spouštějí IPTV v případě, že nemají možnost šířit TV klasicky po koaxu a holt musí tu TV nabídnout alespoň nějakou. Ale neexistuje ani jeden kabelový operátor, který by koaxiál pro TV zabil a vrhl se na IPTV.

Jasně, rok 2030 nebo 2050 a klidně i později (předám dětem, aby pokračovali v debatě :D ). IPTV měla dost času, aby se vyprofilovala, podobně jako to udělal SAT příjem, který za stejnou dobu nabral cca 1,5 mil. zákazníků. IPTV prostě nic. A pokud jde o nějaký vysokorychlostní internet, tak začínám pochybovat, že vůbec víš, co to IPTV je. Kdybys věděl, tak takový nesmysl nikdy nenapíšeš, protože na IPTV v SD stačí klidně 5 Mbps a na HD řekněme 10 Mbps, což IPTV operátoři dokázali zajistit i dřív, jelikož provoz takové TV je pouze v jejich vnitřní síti.

Netflix nebo HBO jsou normální půjčovny filmů, resp. streamovací služby. To skutečně není IPTV, která musí mít v nabídce stovky stanic.

A zájem CZ diváka je jasný - Nova, Prima, ČT. Všechny Netflixy, HBO a další obdoby zajímají naprostý zlomek lidí a sotva se to změní. Ona totiž televize je pro většinu lidí pořád tím pasivním médiem, ke kterému sednou po práci a nemusí se o nic starat. Nebo typická ženská u plotny, které v TV běží nějaká telenovela a tatík s pivem, co k tomu chroustá brambůrky a nadává na fotbalisty, jak mizerně hrají :-)

Upraveno uživatelem Adolf.Shitler
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

  Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...