Přejít na obsah

janmichaelvincent

Uživatel
  • Příspěvky

    113
  • Registrace

  • Přítomen

  • Vítězné dny

    1

Vše od uživatele janmichaelvincent

  1. Možnosti už mám rozebrané, to se nebojte. Chtěl jsem si připojení nechat jako záložní linku k optice, ale teď to pojmu spíš jako zábavný experiment, co se stane po expiraci certifikátu. Každopádně po Arrisu, který by mi tu akorát zbytečně žral elektřinu, opravdu netoužím.
  2. No, moc času už nezbývá, jestli se neplánuje povolit expirované certifikáty. Já mám sice zařízení vlastní, ale kdybych nečetl techforum, nemám ponětí, že mi modem může jen tak přestat fungovat kvůli PKI. Jinak nebyly žádné problémy s provozem, tak o co bych se staral? 🙂 @Marek-26Takže já nevím. Start se o modem znamená, že bych měl pravidelně kontaktovat zákaznickou linku, jestli náhodou už není čas na výměnu zařízení? 😄
  3. Tenhle error kód už jsem taky viděl a může to znamenat všechno možné. Mně se to třeba zobrazuje na macOSu a v Chrome developer consoli (F12) je nějaká hláška o nepodporovaném DRM. Oficiálně taky macOS není podporovaný systém. Další častý problém s přehráváním v prohlížeči může být způsobený tím, že nemáte k PC připojený monitor s podporou HDCP (šifrovaný přenos videa až na obrazovku) a nebo používáte mezi počítačem a monitorem HDMI/DisplayPort switch (případně jakoukoliv jinou krabičku, která např. duplikuje signál). Obecně drtivá většina problémů s přehráváním na PC je spojená s ochranou proti kopírování video streamu. Pokud zkrátka přehrávač vyhodnotí, že vaše prostředí není dostatečně důvěryhodné, odmítne vám zobrazit jakýkoliv obsah. Dokonce bych se vsadil, že to "WV" v error kódu znamená Widevine. Kdyby si chtěl někdo počíst víc o tomhle digitálním moru: https://en.wikipedia.org/wiki/Widevine
  4. Pro Cisco EPC 3208 jsem našel i takovéto údaje. Nicméně je pravda, že těch 8 kanálů už je málo. Já mám modem v osobním vlastnictví tak 10 let a měnit jsem nikdy nechtěl, protože s ním prostě nejsou žádné problémy. Na rozdíl od toho, co tady pravidelně čtu o Compalech a Vodafone Station. Každopádně na tom běží úplně v pohodě 300/20. Informace o vypršení certifikátu mě docela překvapila. Jsem teda hodně zvědavý, co se stane 1. května, protože zatím mě nikdo ohledně výměny nekontaktoval. Jestli ho opravdu zaříznou, bude zábava. Docela si říkám, jestli to ve Vodafonu vůbec někdo hlídá. 😄 Ale nemám vlastně moc představu, kolik lidí ještě používá nepodporované (EuroDOCSIS 3.0) modemy.
  5. To asi záleží na tom, jestli původně byla zásuvka napojená na domovní DVB-T anténu nebo ne. U mě v domě např. při prvním navedení služby došlo k přehození zásuvky z domovní antény na síť UPC/Vodafone. Nějakou dobu jsem používal jenom internet a pro tyto účely je na koaxu nechráněné DVB-T vysílání právě jako náhrada za anténu. Na to tedy není potřeba ani CI modul. Já bych tedy čekal, že po zrušení všech služeb bude zásuvka uvedená do původního stavu. Jestli tam byla kabelová síť připojená vždycky, nejspíš budete moct nadále naladit volně šířené kanály. Hodně bych se divil, kdyby vám tam nakonec nechali zásuvku úplně bez signálu.
  6. @Veronika - Vodafone Jádro mojí otázky je ale dost jednoduché. Co se stane, když ten svůj modem po ukončení internetu neodpojím? Jak tu psali jiní členové fóra, jsou tu případy (chápu, že nestandardní), kdy internet pro účely Vodafone TV technicky šlo využívat i pro jiné účely. Znamená to, že pro některé zákazníky tyto jiné účely aktivně blokujete a pro jiné ne? Já preferuji, když dostanu informace písemně. Zákaznická linka není efektivní způsob hromadného sdělování informací (věřím, že tohle vlákno si i v budoucnu někdo rád přečte).
  7. Až budu chtít volat na linku, zavolám na linku. 🙂 Teď žádný internet neruším. Když už tu máme Vodafone support, mohl by to sem napsat i pro ostatní. To jsou všeobecně užitečné informace, které by někde mohly být černé na bílém.
  8. K tomu převodu internetových tarifů - automaticky mi dali Internet Basic místo zrušeného 150, zavolal jsem na linku, požádal o Basic Lite (oficiálně dostupný na dané adrese) a nebyl s tím vůbec problém. Stačí se ozvat. Jenom nevím, jak by to vypadalo, kdybych tam už měl individuální slevu.
  9. @SparrowPrávě že ne. 🙂 Tarif se využívá v případě, že mám set-top box, to je jasné. Nicméně nevyužitý nemusí znamenat nefunkční. Zvlášť v případě, kdy mám modem v osobním vlastnictví, který nevracím. Nefunkční by to bylo až ve chvíli, kdy by došlo explicitně k deaktivaci. Což si nejsem jistý, jestli je ten případ. "Systémově tam nulový tarif bude", může znamenat více věcí. Buď je to stále navedený internet akorát bez odpovídajícího zařízení, nebo se vyloženě vypíná/zapíná podle toho, jestli zrovna zákazník má pronajatý box. Jak jsem už zmínil, pokud by se modem vyloženě deaktivoval (odebíral ze systému), mělo by to ten vedlejší efekt, že starý Cisco modem už znovu nepřipojím, pokud si někdy vzpomenu, že bych set-top box chtěl. Takže v tomhle by bylo fajn mít jasno.
  10. @Sparrow To tu zatím nikdo explicitně nepotvrdil ani nevyvrátil. Takovéto krajní případy samozřejmě nejsou časté, ale očekával bych, že budou někde oficiálně popsané. Takhle se na to musí každý znovu ptát na zákaznické lince. Jestli dostanu jednoznačné vyjádření zde na fóru, budu to považovat za úspěch.
  11. Mně jde především o to, jak to doopravdy technicky funguje. Vy píšete každou chvíli trochu něco jiného. Zkusme jinak. Kdybych měl např. dříve odkoupený modem, který doteď používám k připojení na internet, pak si ještě k CA modulům přiobjednal set-top-box, následně zrušil internet, museli byste mi reálně nechat funkční připojení (ten tzv. nulový tarif), aby mi set-top-box plně fungoval. Já bych se potom rozhodl set-top-box vrátit, protože nechci platit za pronájem. Otázka: Jakmile set-top-box vrátím, co se stane s "nulovým" tarifem internetu? Modem mám stále vlastní. Deaktivujete mi ho? Toto se dá interpretovat tak, že nulový tarif je funkční i bez set-top-boxu, jenom není využívaný. Proto jsem se doptával na ten případ s vlasním modemem. Vlastní modem mi zůstane, proto jsou jen dvě možnosti, co se může stát. Buď mi ten nulový tarif reálně bude fungovat, nebo nebude, protože mi záměrně deaktivujete modem. Neboli kdybych si pak chtěl set-top-box pořídit dodatečně, budu si k tomu muset začít pronajímat ještě nějaký nový modem, jelikož ten můj původní jste mi jednou odpojili a už ho nebudete chtít přípojit (je to Cisco pouze s podporou DOCSIS 3.0).
  12. @Veronika - Vodafone Tak, on tam nějaký internet navedený je, když ho potenciálně využívá set-top-box na doplňkové funkce. Čili to je vlastně připojení v ceně TV služby. Zajímá mě, jestli to s modemem reálně může fungovat, nebo je to zablokované. Tady je pak samozřejmě otázka, jakou rychlostí a jestli se to vyplatí vzhledem k tomu, že cena za TV je vyšší, když ji nekombinuji s dalšími službami. Ale i tak mě zajímá tento teoretický případ.
  13. @Ondra - VodafoneDěkuji. Ještě doplňující otázka, pokud mám CA modul a vlastní odkoupený modem, který by zůstal zapojený, bude ten "nulový" tarif nějak fungovat?
  14. @Ondra - Vodafone Já se tu nechci dohadovat, ale napsal jste minule, že aktivace vlastního modemu vyžaduje nejprve zrušení internetu, které zároveň vyústí ve zrušení televize. Máte tam nahoře ten odkaz. My tu samozřejmě všichni víme, že technicky je DVB-C zcela oddělená věc, takže ani toto nedává smysl. Nicméně, proč tedy obyčejné zrušení internetu nemá na kabelovou televizi stejný efekt? Inu, zdá se, že to je nějaké umělé omezení na vaší straně, které nemá logiku. > Zároveň platí, že kabelová TV je vždy vázaná na aktivní pevný internet, takže pokud ho z nějakého důvodu rušíme, dochází i u televize automaticky ke zrušení a následně si ji můžete znovu aktivovat. Vaše slova. Je toto pravda, nebo ne? Přece to nijak samo o sobě nesouvisí s vlastním modemem. Já chápu, že ne vždy musí být složitost záměrná. Třeba existují nějaké dobré důvody, proč to takto složité máte. Když už to ale máte složité, je třeba umět precizně komunikovat zákazníkům, jak to tedy je. Děkuji.
  15. No, dá se říct, že souvisí. Ono je celkem jedno z jakého důvodu dochází ke zrušení internetu. Ať už dobrovolně nebo kvůli instalaci vlastního modemu, pokud mi zástupce Vodafonu řekne "vlastní modem => zrušení a opětovná aktivace internetu => zrušení televize (protože to není nezávislá služba údajně) a aktivace bez původních CA modulů", tak by nepochybně mělo platit i samotné "zrušení internetu => zrušení televize". Já budu samozřejmě rád, pokud to neplatí, ale objevily se tu protichůdné informace, na což je potřeba upozornit.
  16. Mně to taky připadalo jako nesmysl, ale je to informace z fóra. Původně se to řešilo v souvislosti s vlastním modemem, což zde není podstatné (já už dokonce vlastní odkoupený modem z dob UPC mám a stále šlape). Nicméně šlo o to, že vlastní modem se dá údajně aktivovat pouze pro novou službu, což vyžadovalo ukončení stávající služby a někdo si stěžoval, že mu na lince tvrdili, že s internetem se automaticky ruší televize, což v kombinaci s omezením, že pro nové klienty nelze aktivovat odkoupený CA modul znamenalo, že o ně prakticky přijde. Pak to ještě potvrdil @Ondra - Vodafone. Byla to tedy informace z loňska, tak já budu předpokládat, že to už neplatí, nebo možná nikdy neplatilo. Tady je přímo odkaz na vyjádření, o kterém mluvím: https://www.techforum.cz/topic/61370-musí-se-pronajímat-modem/?do=findComment&comment=465439
  17. Jenom poprosím, téma DVB-C vs. IPTV je pro mě celkem off-topic. Spíš čekám na vyjádření někoho z Vodafone, nebo pokud je tu náhodou někdo, kdo má zkušenost s rušením internetu a zachováním kabelovky se vším všudy. Co jsem tak viděl, lidí s vlastími CA moduly tu na fóru není úplně málo. P.S. ano, můžu si zavolat a ptát se na to přímo, ale není to nic, co bych chtěl řešit právě teď. Zatím jenom zjišťuju možnosti.
  18. @retron Ano, kdyby to byl ten Lite (podle nabídky na adrese), bylo by to rychlejší i levnější. Takhle je to naopak dražší. Budu volat v týdnu... Pokud vím, tak Lite tarify nejsou žádná akce pro nové zákazníky, ani by neměly být časově omezené, takže to musí být určitě chyba, že. 🙂 Právěže ne. Ten automatický převod nebere zvýhodněné tarify v potaz očividně.
  19. Ano, jde mi specificky o DVB-C. Ty CA moduly mám dva. Jeden v televizi, druhý v USB tuneru na nahrávání pořadů. Zpětné zhlédnutí je někdy fajn, sledování v mobilu taky, ale nedostanete z toho nešifrovaný stream. Mně samozřejmě vyhovuje služba v aktuální podobě, kdy mám DVB-C a internetovou TV v jednom. Četl jsem tu dokonce, že v některých případech vám Vodafone snad nechá základní připojení k internetu (nějakých 50/5?) zdarma pro údajné zajištění funkčnosti TV služeb (toho jejich STB?). Tak mě zajímá, jestli teda ukončení internetové služby znamená prakticky tohle, nebo se to ještě nějak komplikuje. Je mi samozřejmě jasné, že cena TV je zvýhodněna až ve chvíli, kdy mám od Vodafonu nějakou další službu (což bych už neměl). Klíčové pro mě je, abych mohl nadále používat CA moduly.
  20. Tak super, kdyby někoho zajímalo, jak vypadá převod na nový internetový tarif, pokud máte třeba 150/15 Mbps, převedou vás na 250/25 (Internet Basic) a to i na adrese, kde oficiálně nabízejí Basic Lite (tedy stejné parametry o stovku levněji). To je od nich pěkné, co? 🙂
  21. Pročítal jsem loňské diskuze ohledně internetu s vlastním modemem a jen tak mimochodem tam bylo zmíněné, že v případě výměny pronajatého modemu za vlastní musí dojít k deaktivaci a opětovné aktivaci služby a to nejen té internetové, ale i televizní, která je na ni navázaná. Toto má zároveň za následek nemožnost opětovného připojení odkoupených CA modulů pro DVB-C. Z toho mi jaksi vyplynulo, že pokud bych chtěl jednoduše zrušit kabelový internet a ponechat si televizi, nebudu moct nadále využívat svoje odkoupené CA moduly. Toto by měla být informace od @Ondra - Vodafone, který tu naposledy argumentoval tím, že kabelová TV nefunguje bez internetu (což nejspíše technicky platí pouze na hybridní koncept Vodafone TV s použitím set-top-boxu, který kombinuje lineární DVB-C vysílání se zpětným zhlédnutím přes internet), a proto nelze jednoduše provozovat jedno bez druhého. Chci se zeptat, jaká je aktuální situace, jestli je to opravdu takto nepochopitelně složité, nebo se něco změnilo k lepšímu. Jak říkám, jde mi o poměrně jednoduchý případ, kdy zruším internet a nechám si TV ve stávající podobě. Neboli set-top-box nepoužívám, mám pouze CA moduly v osobním vlastnictví. Vodafone aplikace pro Android TV, mobil nebo prohlížeč funguje samozřejmě naprosto nezávisle, může využívat internetové připojení nejen přes DOCSIS od Vodafonu, takže mám i zpětné zhlédnutí.
  22. janmichaelvincent

    Nové stanice

    To je pro mě teda nová informace, že bez HW příslušenství to nejde. Já sám jsem si tarif bez set-top-boxu objednával a to už po sloučení UPC s Vodafonem. Minimálně by mělo fungovat vrácení pronajímaného HW, který nechci používat, což tedy nevím, jestli je nově vázané i na ukončení tarifu nebo jak...
  23. Taky by se možná hodilo zmínit, že 10 Gbps ethernet žere o dost víc energie než 1 Gbps. Mně osobně dává smysl ještě 2.5 Gbps, jelikož současné WiFi 6 routery (např. od Asusu) mívají 2.5 Gbps upstream port a rychlost WiFi 6 při použití 160 MHz kanálu se reálně dostává nad hranici 1 Gbps. Čili tam se to dá využít i v režimu access point. I pro nějaké přenosy dat mezi NAS a PC může být užitečná vyšší rychlost a i kdyby člověk neměl všude SSD, mělo by se to projevit už u rychlejších magnetických disků.
  24. Na hlavu je doporučovat FTP na přenosy souborů přes internet, aniž byste zmínil, že se má zásadně používat s šifrováním, tedy SFTP. Ne každému je jasné, že tím FTP myslíte vlastně jeho šifrovanou verzi.
  25. Třeba lidi v roce 2022 nechtějí používat nešifrovaný protokol. 🙂
×
×
  • Vytvořit...