Přejít na obsah

MekliCZ

Uživatel
  • Příspěvky

    184
  • Registrace

  • Přítomen

  • Vítězné dny

    7

Příspěvky od uživatele MekliCZ

  1. Když si to někdo pořídí kvůli WiFi 6 a ty jednotky propojí kabelem (!!!), tak to může být skutečně super a pro BFU se něco takového asi může nazvat výkonnou wifi, která mu dosáhne všude. Něco jako TP-Link Deco. Akorát že většina lidí kabely nechce, použije ten wireless backbone, což zasere další kanál, sousedům se stabilita a rychlost wifi zhorší, tak si pořídí něco podobného, a postupně se dojde k tomu, že je to pásmo celé zaprcané těmahle bezdrátovýma nesmyslama a wifi nefunguje dobře vůbec nikomu.

    AP s bezdrátovým uplinkem by se v husté zástavbě měly nekompromisně zakázat a pokutovat.

    • Souhlasím 4
  2. Ahoj,
    kdyby se tu už neslušelo nabízet věci k prodeji, tak mě klidně, admini, vykopněte.

    Po přechodu k jinému ISP tu mám odkoupený Huawei B2368-66 od VF (indoor i outdoor jednotka) určený pro pevný internet přes LTE. Mám k němu admin heslo (které u VF firmwaru běžně uživatelé nedostávají), takže je možné nastavit IP Passthrough a mít případnou veřejnou IP na svém vlastním routeru, případně si poladit cokoli dalšího (zamknout pásma apod.)

    Cenu nabídněte do PM, předání Praha/Brno/někde po cestě, případně můžu poslat.

    • To se mi líbí 1
  3. To pořád nevysvětluje, proč na jasně položenou otázku „Můžu pro Pevný internet přes koaxiální (kabelovou) síť využít vlastní modem?“, kterou si VF dokonce položil sám, není schopný jasně odpovědět, a místo toho akorát mlží. Vůbec by mi nevadilo, kdyby tam někde uprostřed mezi tou vší chválou na modemy od VF, titěrným písmem, bylo „Ano, můžete, ale Vodafone vám na takový modem nebude schopen poskytnout technickou podporu,“ ale takhle tam prostě odpověď na tu otázku nikde není.

  4. Mně přijde hrozně krásný, že na té stránce s titulkem „Můžu pro Pevný internet přes koaxiální (kabelovou) síť využít vlastní modem?“, kterou sdílel Ondra z VF, není vůbec nikde napsané „Ano, můžete“ a je tam jen spousta keců o tom, že modem od VF je lepší.

  5. Je dost pravděpodobný, že ten player špatně reaguje na nějaký event, který vyletí při změně monitorů, a O2TV (a úplně všichni ostatní) to má implementované správně a když to není připojení monitoru bez podpory HDCP, tak v přehrávání pokračujou. Je to nějakých 6 let, co jsem s tím pracoval, tak už si to moc nepamatuju, ale ta technologie (Encrypted Media Extensions) je pořád stejná a DRM schémata taky, a ten error musí být něco, co si Vodafone způsobil sám, ten HTML5 přehrávač se takhle prostě nechová.

    Kdyby to nevyvíjeli Indové, ale někdo, kdo tu službu reálně používá, tak už je to dávno spravené, protože by to ty vývojáře dohánělo k šílenství... podporujte lokální vývoj a místní programátory 🙂

    • Souhlasím 2
    • To se mi líbí 1
  6. Ja driv u jednoho poskytovatele IPTV pracoval (a ted vlastne taky, i kdyz delam na necem uplne jinem), zrovna DRM ve webovem prehravaci jsem tehdy pri tvorbe HTML5 playeru resil, a i presto nechapu, co ma VF za problem. Dneska se DRM resi na urovni browseru (Chrome a Firefox maji Widevine, Safari ma FairPlay a Edge ma PlayReady) a tehdy mi opravdu stacilo implementovat spravne Widevine a fungovalo to v Chromu/Firefoxu jak na Win, tak na Macu, tak na Linuxu. A zadna jina moznost, jak resit DRM, nez vyuzit implementaci v browseru, AFAIK neexistuje, takze VF to musi delat stejne – ma implementovany Widevine, mozna ma i PlayReady, a kdyby to umele neomezovali, tak to proste funguje out-of-the-box. Nejaka podpora/nepodpora na urovni OS a grafiky uz neni neco, co by resil vyvojar webu, to si resi browser, a na Macich s tim neni problem (Vodafone neni jediny, kdo ho pouziva, viz treba Netflix, nebo konkurencni IPTV platformy, vzhledem k tomu, ze se to tehdy implementovalo jako podminka placenych TV stanic, ktere nam nechtely dodavat obsah, pokud ho budeme sirit bez DRM, ho urcite maji i ostatni, protoze jinak by nektere stanice nabizet nemohli).

    • To se mi líbí 1
  7. @marian.loziCo je vtipneho na symetricke rychlosti u DOCSIS 3.1 FDX? VF uz do medii prohlasil, ze upgrade site je v planu, a s teoretickym maximem 10 Gbps down/6 Gbps up nebude problem nabizet koncakum symetricke tarify. Na asymetrickem GPONu (ktery ma tu asymetrii horsi nez DOCSIS FDX) se taky bezne nabizi symetricke tarify, krome tech nejvyssich, ktere uz by mely upload prilis blizko maximu, viz treba velkoobchodni nabidka CETINu, kde tarify do 500 Mbps jsou symetricke a 1 a 2 Gbps maji asymetrii pouze 2:1.

  8. @Adolf.ShitlerAVM je právě vhodné pro toho, kdo požaduje určité pokročilé funkce (třeba tu VPN, a WireGuard je podle mě v pohodě, je mnohem jednodušší na setup než OpenVPN a mnohem míň náročný), zpravidla takové ty typické, které chce trochu znalý BFU, co se snaží využít domácí síť i k něčemu jinému, než jen na přístup k internet. A to AVM nabízí, takže tomu náročnějšímu BFU bude stačit AVM jako all-in-one řešení, přes které si udělá síťový storage, ke kterému může přistupovat odkudkoli, a nic víc řešit nebude. Samozřejmě někdo, kdo má domácí síť postavenou na Mikrotiku, si AVM nekoupí, a místo toho si buď přepne modem od VF do bridge, nebo si koupí vlastní modem, který WiFi vůbec neumí.

    Já se nesnažím tvrdit, že vlastní modemy jsou univerzální spása pro všechny, ale každý ten internet používáme jinak, někomu stačí, co mu VF nabízí, a komu to nestačí, ten si teď může připojit vlastní zařízení, pokud najde takové, které lépe vyhovuje jeho potřebám než modem od VF. Já osobně, kdybych měl ještě internet přes DOCSIS, bych vážně zvažoval, že si nechám pronajatý modem v bridgi (protože se po dvou letech ten bridge naučil), ale až přijde DOCSIS 3.1 FD, tak třeba zase Vodafone nabídne modem bez podpory bridge modu a doimplementuje ho po několika letech, a v takovém případě bych byl rád, že si můžu koupit vlastní zařízení, které mi umožní přípojku využívat podle mých potřeb a zároveň využít její plný potenciál (symetrickou rychlost). Tam potom cena zařízení nehraje roli, protože pronajmout si zařízení s podporou DOCSIS 3.1 FD a bridge modu prostě nebudu moct, vlastní zařízení bude jediná cesta.

    Jinak máš pravdu, zatím jsem pravdu neměl, VF zatím asi vlastní zařízení nepřipojil, ale všechno (nejen kroky regulátora, ale i kroky VF) nasvědčuje tomu, že se tak v blízké době stane. Nerozporuju, že v ostatní věcech pravdu můžeš mít (třeba že vlastní zařízení jsou pro síť riziko, s tím souhlasím, byť nesouhlasím s tím, za jak velké riziko je považuješ, vzhledem k tomu, že si VF sám specifikuje podmínky, jaká zařízení připojí, a může do nich uvést i jakékoli odchylky od standardu).

  9. ČTÚ nezveřejňuje automaticky všechna rozhodnutí. Já o něj žádal, ale chtěl jsem toho moc, takže mi nedali nic (kromě té informace, že řízení proběhlo a padla pokuta). Poslal jsem jim lepší žádost, tak sem snad příští týden to rozhodnutí hodím.

    • To se mi líbí 1
    • Děkuji 1
    • Haha 1
  10. @Adolf.Shitler@paffkoPokuta padla, 50 000 Kč.

    Citovat

    ...sdělujeme, že Úřadem bylo se společností Vodafone vedeno řízení ve věci přestupku podle § 118 odst. 12 písm. o) bod 1 zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o elektronických komunikacích), za který byla společnosti Vodafone uložena pokuta ve výši 50.000 Kč, neboť v období od 1. 1. 2021 do 11. 12. 2022 tato umožňovala svým zákazníkům užívat jím poskytované služby elektronických komunikací výhradně prostřednictvím jím dodaného zařízení...

     

  11. U většiny těch bodů máš pravdu, ale

    2. To platí teď, ale jak dlouho Vodafone Station neuměl bridge? Dva roky? Až přijde nějaký nový modem (a tím nemyslím ten lepší Station s WiFi 6), tak se zase to kolečko „do konce roku to bude, do poloviny roku to bude, do konce roku to bude, do pár měsíců to bude“ může opakovat

    3. FritzBoxy mají mnohem větší feature set než modemy od Vodafonu (VPN, sdílení USB disku, sdílení DVB-C do jako IP stream do lokální sítě) a „trochu pokročilému“ uživateli můžou bohatě stačit, i když modem od Vodafonu by si musel přepínat do bridge a použít vlastní router

    5. Záleží na životnosti, občas to prostě nevyjde a bude potřeba modem vyměnit dřív, než se zaplatí, ale jak dlouho už žije compal, 6 let? Kdo si ho koupil hned na začátku, doteď by na pronájmu zaplatil 2,5 násobek prodejní ceny.

  12. Vodafone dostal pokut spoustu, o některých se psalo i v médiích. Jestli nějaká z nich byla v souvislosti s vlastními modemy s jistotou nevím, ale pokud mu ČTÚ nařídil vlastní modemy připojovat, je velmi pravděpodobné, že k tomu přibalil i pokutu. Požádal jsem ČTÚ o zaslání rozhodnutí, která se vlastních modemů týkají, a s radostí ho sem potom vyvěsím, abychom ani jeden z nás nemuseli spekulovat.

    • To se mi líbí 2
  13. Ano, ta cena vypadá strašně, ale ta možnost tu je a moc bych nesázel na to, že během příších 5 let dojde k upgradu na DOCSIS 3.1 FD, takže 5 let by ten modem mohl klidně vydržet. Nikdy jsem neříkal, že vlastní modem má být standard, ale kdo chce, ten si těch 5k za nějaký Arris/Technicolor z Německa zaplatí a bude spokojený.

     

    A pokud se bude routerfreiheit rozšiřovat po Evropě (nevidím důvod proč ne, když to nařízení platí v celé EU), nedivil bych se, kdyby výrobci modemů rozjeli distribuci koncákům, stejně jako to dělají v US. Stejně v naprosté většině Evropy tu kabelovku provozuje Vodafone a snaží se deployment dělat ve všech zemích stejně.

  14. Už jsme dost OT, ale – dluh mu s tarifem určitě vzniknout může, ale poměrně bagatelní (to bude ostatně důvod, proč VF neumožňuje úvazky bez souhlasu zákonného zástupce), protože ho po měsíci neplacení odpojí a předpokládám, že vymáhání dluhů po nezletilých bude fungovat jinak než u dospělých a nebudou z toho vznikat televizní reportáže typu „Mašinka v exekuci“. A pokud může patnáctiletý podepsat pracovní smlouvu a zákonného zástupce k tomu nepotřebuje, tak nechápu, proč někteří vidí problém v tom, že si založí bankovní účet, kam mu budou chodit peníze z práce (které jsou jeho a rodič mu do nich nemá co strkat nos), a z toho účtu si bude platit tarif, který si taky zřídí bez rodičů za zadkem.

×
×
  • Vytvořit...