Přejít na obsah

drew

Uživatel
  • Příspěvky

    69
  • Registrace

  • Přítomen

Příspěvky od uživatele drew

  1. V 5. 4. 2024 v 21:10, quadra2030 napsal:

    Tento Huawei ONT to splna

    Díky! Jen je dostupný jen přes eBay, ale co se dá dělat.

    V 6. 4. 2024 v 13:58, tomus napsal:

    takže to co píšeš platí pro úplně jiný druh internetového připojení

    Jo, pravda, nevšiml jsem si, o pár příspěvků nad ním se optika od T-Mobilu řešila. 

    Jelikož je to tu mimo téma, začal jsem to řešit zde: https://forum.root.cz/index.php?topic=28907.0 kam pak i napíšu, jak jsem dopadl (doufám že link je lepší než tu spamovat jinou technologií:-)).

  2.  

    V 22. 8. 2023 v 10:06, zajdee napsal:

    A navíc na TM nemůžete mít vlastní veřejnou IPv4 adresu, modem nelze mít v bridge ani nelze mít vlastní router s IPv6. Správu jen přes appku považuju za úlet.

    Ten Technicolor není úplně výhra.

    Ale i u TM by snad mělo být možné použít vlastní modem... 😄

    Tak jen hlásím, že to asi možné je, jen je to řádně skryté. Když jsem se zeptal podpory, odpověděli mi:

     

    Citovat

    Pro informace ktere zarizeni muzete pouzivat jako sve koncove je odkaz zde : https://www.t-mobile.cz/dcpublic/Fiber-Internet-Pozadavky-na-zarizeni.pdf pote je potreba :

    Seriove cislo (pr. 434D5444421D915F)

    MAC adresa (neni povinne) (pr. A0-18-42-1D-91-63)

    Typ HW (pr. GRG-4284)

    Verze firmwaru (pr. CTN-1.0.2b51) ktere je nutne zaslat na byod_CZ@t-mobile.cz pro aktivaci Vaseho HW na opticky internet. Technicka podpora T-Mobile

    Jediný problém je, že požadájí standard G.984.5, u kterého jsem nenašel převodník, který by jej splňoval. Zkusím asi koupit Huawei HG8310M (nyní od nich mám také Huawei) a zkusím, zda mi to projde.

  3.  

    před 12 hodinami, Marek-26 napsal:

    @drewA proč by to bylo nelegální? Prokazatelné náklady s tím operátor má a když to rozpočítá na desítky uživatelů namísto na statisíce, tak i ta odpovídající částka bude velká. Stejně tak se může rozhodnout i zpoplatnit každé volání, každou návštěvu technika atd. 

     

    Podle mě by soud vyhodnotil, že zpoplatněním vlastního zařízení operátor nenaplňuje právo na vlastní zařízení. V zásadě by to myslím bylo obcházení toho zařízení. Operátor poskytuje připojení do předávacího rozhraní, a pokud by to zpoplatňoval v závislosti na tom, kdo má které zařízení, myslím, že by diskriminoval. Je to podobné, jako kdyby dráhy vybíraly poplatek za to, že vezou vozíčkáře, i když by jim zákon nařizoval, že musí přepravu vozíčkářů umožnit. Právně v pořádku naopak nejspíš je, pokud operátor zařízení zdarma dodá, ale pokud chce člověk vlastní, musí si ho zaplatit.

     

    před 12 hodinami, Adolf.Shitler napsal:

    Vlastní router si klidně pořídit můžeš, v tom ti nikdo nebrání neboli ztráta času někam psát.

    Měl jsem na mysli vastní modem, pardon (tzn. jsem pak nemusel platit výpalné Vodafonu).

     

    před 8 hodinami, quadra2030 napsal:

    A to akoze teraz nejde? Ved AVM Fritzbox kupis bez problemov.. samozrejme jeho funkcnost vo VF CZ je druha vec.

    Nevím, já už u VF přes rok nejsem, ale podařilo se mi tehdy koupit český modem který původně patřil jim, a zapojili mi ho.

     

    před 5 hodinami, MekliCZ napsal:

    @Adolf.Shitler@paffkoPokuta padla, 50 000 Kč.

     

    To by mě zajímalo, zda to bylo na ten můj podnět, podnět Paffka nebo ještě nějaký jiný. Na ten můj taky zahájili řízení o přestupku, těžko si dokážu představit, že rozhodli nějak jinak.

  4. Tak já to v jednom bytě stále takto od airwaynetu mám (ethernet až do bytu). Je pravda, že v začátcích (tak 15 let zpět) to tam technik jezdil restartovat, ale poslední tak cca dekádu je to už naprosto spolehlivé, pokud vím. Asi to dokáží zpravovat a resetovat nějak na dálku.

    Nicméně to byla svým způsobem argumentace ad absurdum. Pokud to tak operátor nechce dělat, má umožnit volbu zařízení, jak mu to ukládá legislativa.

    • Souhlasím 1
  5. před 16 hodinami, Daviddvbc napsal:

    Pro Vodafone je ekonomicky výhodnější platit pokuty než za spoustu peněz modifikovat nastavení všech systémů.

    A já osobně jsem pro. Ať zavedou poplatek 500 měsíčně za "zajištění provozu vlastního zařízení zákazníka" , a všichni, co otravují jen aby ušetřili, rázem utichnou...

     

     

    To by jaksi bylo uplne stejne nelegalni jakonsoucasny stav.

    V 22. 8. 2023 v 21:14, paffko napsal:

    Ahoj Drew, dohledával jsem, cos ty vlastně s ČTÚ řešil a koukám, že stejnou věc a už dokonce v roce 2021. Akorát jsi asi špatně zformuloval podnět, a proto ČTÚ nic nezmohl. Ale hořce vtipné, že se správní řízení a množství pochybení ohledně jedné věci táhnou s VF dlouho i přes jasná upozornění. Což dokazuje, že tady na to někdo hodně dlouho arogantně kašlal, zájem o nápravu i přes mnohá správní řízení nulový. Nejvyšší čas to tady konečně srovnat. Zdá se, že se to teď konečně daří. Protože ono chování VF je opravdu protizákonné, jakkoli to slovo zní tvrdě.

    Oni mi tehdy rejli, ze zahajili jednani o prestupku. Me se pak nejak podarilo nejak ziskat vlastni router (jeste to tehdy nejak slo), tak jsem to uz pak neresil. Vlastne uplne nevim, jak to pravne postavit nejlepe - poslat operatorovi dopis s pozadavkem ma vlastni router a od CTU chtit, aby primel operatora to umoznit?

  6. V 23. 8. 2023 v 14:21, Krevety napsal:

    Jednou je předávací rozhraní televizní zásuvka, tak to musí operátor dodržet. Jo až řekne, že je to ethernet a nebude za "převodník" účtovat nebo jej schová do ceny, podobně jako Cetin, tak to bude jiná.

     

    Ethernet jako predavaci rozhrani by ale znamenal, ze by si operator modem musel strcit nekam ma chodbu. Prijde mi od operatoru zejmena chucpe, kdyz maji ambici mi vybirat zarizeni, ktere ja pak zivim elektrinou, za kterou platim.

    • Souhlasím 1
  7.   

    před 5 minutami, kautskym napsal:

    Neměla to být urážka ale můj osobní názor a pohled jak to vidím já 

    Ta věta výše měla formu

    Pokud někdo podává stížnost, je blbec.

    K tomu oba víme, že platí, že Drew podal stížnost.

    No a tudíž je pravdivá implikace, že Drew je blbec. To je samozřejmě osobní názor, ale osobní názor se s tím, že je to urážka, nevylučuje - urážkou se stává v okamžiku, kdy je zveřejněn.
     

    • Souhlasím 1
  8. před 3 minutami, kautskym napsal:

    @drewale vždyť tmo ile povoluje vlastni zařízení za prevodnikem, bridge 

    Lidi co vše podávají na čtu jsou za mě blbci, kteří neví co dělat se svým časem a nebo se o ně nikdo nezajímá tak dělají takovéhle hovadiny 

    No, tak děkuji za urážku, to bych taky mohl říct, že lidi, kteří si myslí, že se můžou porušovat zákony, jsou zlí kriminálníci, skvělá úroveň diskuze, co?

    Jsou dvě věci, vlastnictví zařízení a volný výběr zařízení.  To první je podmnožinou druhého, T-mobile umožňuje jen to první.  Toto nám zaručuje následující:

     

    Citovat

    Koncoví uživatelé mají právo na přístup k informacím a obsahu a jejich šíření, využívání a poskytování aplikací a služeb a využívání koncového zařízení podle svého vlastního výběru bez ohledu na polohu koncového uživatele nebo poskytovatele či polohu, původ nebo určení dané informace, obsahu, aplikace nebo služby, a to prostřednictvím své služby přístupu k internetu.

    Koncové zařízení je to, co je za optickou zásuvkou, tzn. jeden ze dvou routerů, co T-mobile umožňuje. Zda je v režimu router nebo bridge je jedno. Je to koncové zařízení a občan má z evropské legislativy mít možnost si ho zvolit. To volba ze dvou zařízení opravdu neumožňuje.

    Co je tak skandálního, když člověk jen chce, ať obchodní společnosti dodržují zákony?  Samozřejmě, většina lidí to neřeší a když se někdo ozve, tak je to projev altruismu, ale co je na tom špatného? Výše zmíněný postoj je projevem normalizačního svazáckého myšlení. Je vtipné, že tím trpí nejčastěji lidé, kteří období před rokem 1989 nemohou přijít na jméno :-D.

    (P.S.: pokud t-mobile chce mít optická zařízení ve své správě, má definovat zásuvku jako ethernet rozhraní, optiku končit v rozvodné skříni na chodbě a od bytu zavést jen ethernet - nic by mu nebránilo pak nabízet pronájem routerů lidem, co by o to měli zájem)

    před 14 minutami, kautskym napsal:

    2, pokud se nemýlím také se neprodávají gpon ont routery či ano ?

    Já bych chtěl něco takovéhoto: https://www.pcvcomp.cz/huawei-hg8310m-gpon-ont-1xgpon-1xge-_d230759.html

    vlastní router dávno mám.

    • Souhlasím 1
  9. V 19. 8. 2023 v 17:53, Ivo2003 napsal:

    U tmobile skutečně při režimu bridge se neúčtuje pronájem za Huawei ONT. I když je to celkem podivné, jednou za zařízení platit a podruhé zase ne. 

     

    Tak obcházení směrnice o tom, že má být umožněna volba koncového zařízení, to je také. Ve VOP se sice honosně T-Mobile odkazuje sem: https://www.t-mobile.cz/internet-modemy , ale tam jsou dva modemy, což žádná volba koncového zařízení není. Podnět na ČTÚ právě podán. Přechod od Vodafone k T-Mobile byl v tomhle smyslu trochu z bláta do louže.

    • Nesouhlasím 1
    • Zmatený 2
  10. před 11 hodinami, ost-plus@seznam.cz napsal:

    Tyto cenové nabídky jsou běžné když je na adrese konkurenční poskytovatel  🤔 máme to ve schránce každou chvíli a i když je nabídka levnější tak bych nikdy neměnil  🙂 kabel je kabel

    V tom případě asi má UPC dost slabé informace o konkurenci. My v domě máme možnost optických přípojek, ale žádné slevy tu Vodafone nenabízí. Já ten svůj levný tarif tehdy získal, protože se mi povedlo přesvědčit Vodafone, že bydlím v Ostravě. Lépe řečeno jsem tehdy nějak obešel geolokaci, vyplnil žádost o internet od UPC s pražskou adresou na nějaký web se speciální nabídkou pro Ostravu, a i když se nejdříve cukali, že to je jen pro Ostravu, když jsem si zřízení služby začal rozmýšlet, nakonec mi to dali.

     

     

    před 1 hodinou, Ivo2003 napsal:

    Jen tam kde není gpon ale jen optika,

    GPON není optika? Co se myslí tím rozdílem?

  11. V 30. 9. 2022 v 13:05, paffko napsal:

    Ahoj, mám update. Pro všechny, kteří by - stejně jako já - rádi využívali vlastní kabelový router, se blýská na dobré časy. Neznám přesné lhůty, kdy vejde v platnost, ale VF má vůli kabelové routery v síti zpřístupnit jako volná koncová zařízení, nikoli povinná. 🙂 

    Zdravím, jsou ohledně toho nějaké novinky? Odcházím od Vodafonu a rád bych se zbavil svého modemu a úplně nevím, jak to provést, pokud nejde jinde legálně zatím zapojit (nebo to jde)?

  12. před 22 hodinami, Marek-26 napsal:

    @drew Nikdo neříká, že se proti tomu nemůžete ozvat.

     

    Ozývám se a ptám se, proč to bylo smazáno. Odkaz na to, že to dle pravidel udělat můžete, jako vysvětlení jaksi pochopitelně nestačí. Zatím mé vysvětlení, že je to na vyřčenou nebo nevyřčenou objednávku či očekávání zlé korporace Vodafone, zdá se platí.

  13. A proč bylo téma skryté? Pokud tu neplatí pravidlo, že co je proti zájmu Vodafone, to se skrývá (a zda to dělají přímo zákazníci Vodafone nebo lidé, kteří z nějakého důvodu hájí jeho zájmy, už je jedno), tak opravdu nechápu ten důvod. To, že na správce stránek má právo cokoliv smazat přece neznamená, že se proti tomu člověk nemůže ozvat - čekal bych nějaký smysluplný klíč, podle čeho se nějaký obsah skrývá.

  14. před 1 hodinou, Adolf.Shitler napsal:

    Nyní to před koupí snad ani nemá smysl ověřovat, protože pokud modem není aktivní, tak už nikdy ani aktivní nebude. A pokud aktivní je, pak není co ověřovat.

    A jak zjistím, zda je aktivní? Jako když bych to u někoho kupoval doma, tak ano, ale když to kupuji přes internet, tak těžko. Nebo mi něco uniká?

×
×
  • Vytvořit...